Кога точно се яде новогодишната баница с късмети?

12305
Кога точно се яде новогодишната баница с късмети?
Снимка: iStock/Guliver

Един от символите на новогодишната вечеря е баницата. В нея са скрити листчета с пожелания за здраве и берекет през Новата година, често написани в хумористичен стил. Баницата се приготвя специално за броя на хората, които са на трапезата, плюс още едно парче за Света Богородица. В полунощ, точно след като часовникът удари 12, баницата се разрязва и всеки чете своят късмет. Съвременните желания, за които хората мечтаят да се реализират, са здраве, късмет, любов или успешна кариера, печалба от лотарията, нов апартамент или кола и екзотични почивки. Това е съобразено със стремежите на хората.

На Нова година в цяла България се провеждат различни културни и спортни събития, които отразяват обичаите, традициите и историята на страната. Сред тях най-популярни са музикални концерти, изпълнения на живо, карнавали и празнични шествия. Хората се обличат в необичайни и забавни костюми със също толкова забавни маски на лицата си и излизат по улиците. В полунощ президентът се обръща към нацията по телевизията и започва празненство с фойерверки и звън на църковни камбани. Всичко това е придружено с пожелания за късмет и просперитет през следващата година.

Баница с КЪСМЕТИ за Нова година: Най-вкусната рецепта

Друга много важна част от новогодишната нощ е сурвакането. Това е един от най-известните ритуали в България. Започва рано сутринта на 1 януари. Група деца се събират и тръгват от къща на къща, като със сурвачка – дряново клонче, украсено с пуканки, сушени плодове, шарени парчета плат и вълна, удрят леко с него по гърба близки и приятели, като рецитират специално стихотворение, което им пожелава здраве и богатство. В замяна им се дават бонбони и пари, а много хора връзват красиви панделки на сурвачката на всяко дете.

Следват празниците на 6 януари – Йордановден. Отбелязва се Богоявление, един от най-почитаните празници в годината. Този ден е посветен на пречистващата сила на водата. Най-зрелищното събитие, което се случва на този ден, е когато свещениците хвърлят кръст в ледената вода на езеро, река или море. Младежите се надпреварват след него, като се опитват да го намерят първи, а победителят ще бъде здрав и късметлия през цялата следваща година.

7 януари – Ивановден. С него завършва цикълът от коледни празници, а в православната църква е посветен на св. Йоан Кръстител, който окъпва Христос в река Йордан, признавайки го само за Божи син. Ритуалът за къпане от предишния ден продължава и в много отношения е още по-значим през този ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Само 3 капки от това и разберете дали колбасите са качествени

5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет

Каква е разликата между червен и жълт лук

Защо никога не трябва да ядете череши на гладно?

Кога е най-доброто време за слънчеви бани и как да го направите правилно: 7 правила, които ще ви предпазят от изгаряния

До каква възраст израстват момчетата и момичетата?

Намислете си едно число от 1 до 15 и вижте късметчето си за ЮНИ 2024

Стихотворение за 26 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 май 2024

Таро хороскоп за 26 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com