Кои нации не ядат гъби и защо?

1622
Кои нации не ядат гъби и защо?
Снимка: iStock

Традициите, както и гъбите, са различни. Защо има такова сравнение? Защото става дума за това кой не разпознава такива вкусни гъби като лисички, млечни гъби, шампиньони, медени гъби, масленка и другите им „братя“ и „сестри“. Пържени, осолени, мариновани... С картофи, като предястие или като самостоятелно ястие. Всичко е вкусно, но се оказва, че не всички народи ядат гъби.

Най-големите противници на гъбите са народите, живеещи в Далечния север. Говорим преди всичко за алеутите, коряците, манси, нанайците, ненеците, саамите, чукчите, ескимосите. Никой от тях не яде гъби. Всички горепосочени народи дори не искат да опитат гъби, защото „родината“ на този „деликатес“ е еленска тор. Следователно това, което се смята за истински лукс за нас, е непонятно за народите на Севера. В края на краищата, как можете да използвате нещо, върху което кацат комарите, където живеят червеите.

Гъбите свалят холестерола за дни, ето как трябва да ги ядете

Ядат, но не всички

Също така си струва да се каже, че има хора, които не „разпознават“ всички гъби. В крайна сметка има около петстотин вида от тях, които се считат за годни за консумация в Русия. В някои страни обаче някои от тях се считат за "животозастрашаващи". Така че европейците и американците могат да се насладят само на изкуствено култивирани гъби - стриди, шампиньони и др. За руснаците много "диви" видове не представляват никаква опасност. Между другото, лисичките са признат деликатес в почти всички страни. Те и други манатарки, горчиви гъби, млечни гъби се събират във Финландия.

Защо може да се отровите с ядливи гъби и как да го избегнете

Какво не е наред с гъбите в исляма и юдаизма?

Интересен факт е, че едно време гъбите са били напълно забранени в ислямските страни. Факт е, че теолозите първоначално твърдяли, че никой не знае коя гъба може да се яде и коя ще е отровна. Ситуацията се усложнява допълнително от факта, че ислямистите живеели там, където не растат гъби. В същото време си струва да се отбележи, че днес ислямът се е разпространил в много страни, където този деликатес се счита за традиционен.

Евреите официално признават само лисичките, но всички останали видове са забранена храна, тъй като в тях може да са живеели червеи и насекоми. Припомнете си, че в еврейската вяра има забрана за ядене на насекоми. Ето защо гъбите се поставят наравно със забранените месо и риба.

Кришнарите смятат гъбите за източник на отрицателна енергия, тъй като растат през нощта. И например японците с шинтоистка вяра високо ценят тази храна и това е особено вярно за мацутаке - гъби, в чест на които дори е построен храм в Ивате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com