Кои са 10-те най-стари хижи в България?

16454
Кои са 10-те най-стари хижи в България?
Снимка: Хижа на годината

Планината е магия, убежище, прохлада, предизвикателство, наслада за сетивата, тайнство, място за загърбиш проблемите и да преоткриеш себе си. Тя е и място за отдих и туризъм от зараждането му през втората половина на миналия век, когато пътуванията и пътешествията престават да бъдат с цел откриване или завоюване на нови земи, търсене на поминък или начин за оцеляване, а се превръщат в удоволствие и начин да опознаеш света и родината и да прекараш приятно времето си.

Когато визираме планинския туризъм, няма как да подминем факта, че той е колкото приятен, толкова и опасен особено ако покоряваме върхове. Дългите преходи, суровото време по родните първенци, вледеняващият студ през зимните месеци, необходимостта от почивка и сигурно място за мразовитите и опасни нощи, естествено водят до появата на първите заслони и хижи за туристи у нас, които се развиват заедно с развитието на планинарството и алпинизма, а броят им бележи прогрес през годините.

Ще ви запознаем с 10-те най-стари хижи в България, но държим да отбележим, че говорим за най-стари хижи в България, предназначени за туристи, с уговорката, че те далеч не са първите хижи в планините като цяло. Предшественици  са им хижите на животновъдите, които имали нужда от сигурно място и подслон в планините, в които се заселвали трайно, за да отглеждат стадата си.

Топ 7 на най-уютните хижи в България

Десетте най-стари хижи в България за планински туризъм – вижте кои са те

1.        „Скакавица“

Най-старата туристическа хижа у нас, построена в Рила през 1922 година с участието на туристи, е кръстена на долината и местността, в които извисява каменната си снага. „Скакавица“ впечатлява със спретнатата си визия, приказно красивите пейзажи, които разкрива в подножието на връх Кабул на 1876 метра надморска височина.

Отсядането в „Скакавица“ е истинско удоволствие днес, тъй като хижата предлага почти хотелски удобства – водоснабдена е, електрифицирана, отоплена и предлага хранене както в столова, така и в туристическа кухня. Близо до хижата се намират множество впечатляващи водопади, сред които и едноименният водопад Скакавица, Седемте Рилски езера, които всеки българин трябва да види поне веднъж в живота си и предизвикателни върхове за покоряване. Хижата, подобно на езерата, е част от 100-те национални туристически обекта на България.

2.       „Алеко“

Кръстена на майстора на перото, пътешественика  и туриста Алеко Константинов и изградена през 1922-1924 година от туристическо дружество „Алеко Константинов“, втората по старост хижа в България се намира на 1810 метра н.в. в местността Масловица. 

„Алеко е една от най-популярните хижи у нас и днес очаква туристите с повече от благоприятни условия – благоустроена, разширена и преустроена през годините, водоснабдена и електрифицирана, с функциониращи магазин, кафене, ресторант, тя е и лесно достъпна с лифт, което неминуемо увеличава популярността ѝ.

3.       „Левски“

Третата от 10-те най-стари хижи в България, построена в Стара планина на 1400 метра н.в. през 1925 година, носи патриотичното име „Левски“. Издигат я туристи, за чиито нужди е и предназначена. Старото име на тази великолепна хижа е Юмрукчал – кръстена е била на първенеца на планината, която я е приютила, до 1954 година, когато получава настоящото си име. Днес хижа „Левски“ също е благоустроена и разполага с всички нужни удобства, от които да се възползват туристите.

4.       „Мусала“

Кръстена на първенеца на България – връх Мусала в Рила, тази популярна хижа е построена, подобно на хижа „Левски“ през 1925 година. Известна е с това, че е най-високо разположената хижа у нас – цели 2389 м н.в. От дървена сграда тип малка къща в гората тя се превръща през годините в масивна постройка с голям капацитет, наподобяваща хотел.

5.       „Чумерна“

През същата година е издигната и още една от 10-те най-стари хижи в България – „Чумерна“. Домът ѝ е Стара планина, днес е водоснабдена, електрифицирана и с локално парно, предлага изхранване в столова. Лесна е за посещение – до нея може да се стигне и с кола, а предлаганите активности сред природата като незабравими преживявания с квалифицирани планински и вело-водачи, ски-учители и ски-водачи я правят една от най-посещаваните у нас.

6.       „Бъндерица“

Построена година по-късно – през 1926 година, тази пиринска хижа, изградена по заповед на цар Фердинанд с цел място за сушене на семена от черна мура, днес е достъпна по асфалтов път и разполага с ток, локално отопление, ресторант, бюфет, барбекю, туристическа столова. Живописните гледки са гарантирани, все пак хижата е по поречието на едноименната река на 1810 метра н.в.

Кои са най-красивите хижи в България – алпийците им завиждат

7.       „Безово“

Една приказна родопска хижа, чиято съдба днес – след 2017 година – остава неясна и  под въпрос.

8.       „Фонфон“

Построената в планината Витоша хижа, постепенно се разгръща от малка постройка, служеща за заслон в планината, във внушителна сграда. Многократно е ставала жертва на пожари, а днес не функционира за жалост.

9.       „Здравец“

Една от най-прекрасните хижи в Родопите, разположена близо до Пловдив, също е сред 10-те най-стари хижи у нас – „Здравец“. Датира от 1927 година. Библиотека, учебен кабинет, ски гардероб, ски писта с влек, поддържан асфалтов път и парко места са само част от удобствата, които тази хижа предлагаше на жадните за природа и приключения туристи. Хижата за малко не бе засегната съвсем скоро това лято от мащабен пожар, избухнал в хотел, носещ същото име – „Здравец“, но за щастие огнеборците го овладяха.

10.   „Славей“

На последно място в класацията ни е хижа „Славей“ – Голо бърдо, построена през същата 1927 година в местността Ранчово градище. Благоустроена е и предлага отлични условия за настаняване.

Още ли четеш и не си стегнал раницата си за някоя от най-красивите ни планини и десетте най-стари хижи в България?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дълбоки като океан: Тези носят интелектуални и емоционална мощ

Май месец носи изобилие на тези 4 зодии

30 утвърждения за привличане на мъж в живота ви

4 хитри трика да излезете от токсични отношения

Топ 5 зодии, които са страстни любовници

Яжте и отслабвайте: Идеалните закуски, с които да задвижите метаболизма си

Как да боядисаме яйца без химикали - лесен начин, с който ще изненадате гостите за Великден

Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?

Понеделник след Великден - как се нарича този ден

Как се пише: посрещна или посрешна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com