Кои са най-големите градове в Старопланинска област?

1121
Кои са най-големите градове в Старопланинска област?
Снимка: Евгения Чаушева/Actualno.com

Старопланинската област, разположена в централната част на страната, разделя България на Северна и Южна. Тази физикогеографска зона обхваща частта от Стара планина, простираща се на територията на България – от връх Чука до Черно море, от Дунавската равнина до Средногорската област. Точните граници на Старопланинската област и разположението им на картата може да видите тук.

Историята на страната ни е тясно свързана с историята на Стара планина – Балканът, както наричат Стара планина и който дава името на целия полуостров – Балкански полуостров, е пазител на българите, скривалище и утеха, място на битки и лобно място по време на бобрите за свобода и независимост, там извисява гръдта си паметникът на свободата, тук са пещерата Магурата, Белоградчишките скали, живата история, която Дряново, Етъра, Боженци и Търново пазят, а от гърдите на планината бликат минерални води, като всичко това обуславя развитието на туризма в района и го подпомага.

Така и малките селища и градове в Старопланинска област имат своя шанс за развитие, напредък и разцвет, благодарение на историческите и културните паметници и ценните минерални извори, привличащи туристи в района. А кои са най-големите градове в Старопланинска област и какво е най-характерно за тях?

Топ 10 на най-големите градове в Европа

Най-големите градове в Старопланинска област

Закона за устройството на територията от 2009 година определя градовете с население над 100 000 души като големи градове, тези с население между 30 000 и 100 000 души като средни градове, а тези, чиито жители не наброяват поне 30 000 – като малки градове.

Сред най-големите градове в Старопланинската област няма град с население над 100 000 души, а само 5 града са „средни“ градове с население над 30 000 души. Всички останали са „малки“ градове според проектопромяната от 2009 година. И все пак, когато говорим за най-големите градове в Старопланинска област, имаме предвид най-многолюдните за конкретния район, а не големи градове по смисъла на закона за устройство на територията. Така най-големите градове в Старопланинска област са:

  • Велико Търново, чието население е  66 961 души към края на 2023 г.
  • Враца, чието население е  55 438 души към края на 2023 г.
  • Габрово, чието население е 51 630 души към края на 2023 г.
  • Монтана, чието население е 38 825 души към края на 2023 г.
  • Ловеч,  чието население е 32 025 души към края на 2023 г.

Велико Търново – историческа и духовна столица на България

Велико Търново, обявен за историческа и духовна столица на България през 2019 година с решение на НС, е не само най-многолюдният град в Старопланинска област, но и един от най-големите в страната като цяло, където се нарежда на 15-то място.

Областен център на едноименната област и живата история на България, Велико Търново е град, съхранил спомени и незаличими следи от времето, в което е бил столица на Втората българска държава и на Княжество България през 1878–1879 година, които привличат многобройни туристи и подпомагат развитието на града и областта като цяло. Заради славната история на града на 27 юли 1965 година към старото име на областния център – Търново се прибавя Велико и така градът и до днес носи името Велико Търново.

Градът се отличава не само с красотата на природата, тесните си и стръмни улички, късчетата история, която оживява пред очите ни на всяка крачка, но и с факта, че е сред единиците градове у нас, които могат да се похвалят с положителен естествен прираст на населението за период от няколко години през последните 2 десетилетия.

Враца – най-големият град в Северозападна България

Враца е вторият спрямо броя на жителите си сред най-големите градове в Старопланинска област. Разположен в подножието на Врачанския балкан, градът се гордее с десетките природни забележителности в околностите му, сред които една от най-посещаваните пещери у нас – Леденика, както и проходът Вратцата. Градът е дом и за най-голямото тракийско съкровище – Рогозенското.

Враца е най-големият град в Северозападна България – област, известна за жалост и с това, че е най-бедна в страната с най-ниски доходи на населението според статистиката. Това вероятно обяснява и намаляването на броя на жителите на областния град от 1992 година насам с повече от 25 000 души, което е сериозен спад за град с население под 100 000 души.

Габрово – градът на хумора и сатирата

Габрово е популярен като град-дом на хумора и сатирата, на пестеливите хора и на единствения по рода си на Балканите Интерактивен музей на индустрията, разкриващ Габрово като важно търговско и занаятчийско средище, каквото градът е бил в миналото. Десетки са забележителните места в третия спрямо броя на населението си град в Старопланинска област, които трябва да посетите, ако пътят ви отведе в тази част на страната, но Домът на хумора и сатирата е мястото, от което следва да започнете, защото там тупти сърцето на града.

Монтана

Монтана е областният център на едноименната област, разположена в Старопланинска област, многократно променял името си през вековете – Монтанензиум по римско време, селище Голяма Кутловица, непосредствено след Освобождението, град Фердинанд като израз на благодарност към княз Фердинанд I, Михайловград  по време на комунистическия режим. В града са развити машиностроене, електротехника, хранително-вкусова промишленост.

Топ 10 на най-новите градове в България

Ловеч

Областен център на област Ловеч, градът се нарежда на пето място спрямо броя на жителите си сред най-големите градове в Старопланинска област. Ловеч е популярен като едно от най-старите населени места в България, което означава, че при посещението му ще може да се насладите на множество културни и исторически паметници, сред които Ловешка средновековна крепост и етнографски комплекс. Градът е популярен и с това, че цялата област е обявена за Световна зона на планинската вода от 2015 година.

Други градове в Старопланинска област

Градове с население под 30 000 души и над 5 000, които се определят като малки или много малки градове в Старопланинската област, подредени спрямо броя на жителите си, започвайки от по-многолюдните, са: Севлиево, Троян, Берковица, Етрополе, Тетевен, Своге, Котел, Белоградчик.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com