Кои са най-големите икономически кризи в най-новата история на България?

11520
Кои са най-големите икономически кризи в най-новата история на България?
Снимка: iStock

Преживяваме една от най-големите икономически кризи, които България познава. 2022 година е белязана не само от война, поредни вълни на вируса Ковид-19, но и от рекордни стагфлация и инфлация в световен мащаб. Настоящата криза в България е не само икономическа, но според икономистите и експертите, тя е и политическа, и финансова. През определени периоди наблюдаваме подобни катаклизми, които остават в историята като най-големите икономически кризи, познати в България. В най-новата история на страната ни икономическите кризи следват естествените процеси и кризи в европейски и световен мащаб, но не само – някои от тях се дължат на процеси вътре в държавата.

Какво е икономическа криза?

Определението за икономическа криза гласи, че това е състояние на икономиката, характеризиращо се с високи нива на безработица и инфлация и с ниски нива на търговия и инвестиционната дейност. Икономическата криза е белязана от намаляваща покупателна способност, растящи цени и недостатъчни доходи, които не могат да догонят процента на инфлацията.

Кои са най-големите икономически кризи в България в последните десетилетия?

1. 1996-1997 бяха години, белязани от икономическа криза, която специалистите по темата класифицират като една от най-големите икономически кризи в България. Периодът остава известен в историята като „Виденова зима“. В началото на февруари България е изправена пред хиперинфлация, достигаща внушително четирицифрено число, което навярно ви изглеждат страховито на фона на сегашните около 12% официално.

Левът е сринат, по магазините липсват основни стоки и е въведена купонна система – възможност всеки да закупи за домакинството си само определен брой стоки срещу купон. Всичко това предизвиква протести, обхващащи и блокиращи редица големи градове в България. Кризата от 1997 година стопява както спестяванията на хората, така и дълговете на кредитните милионери.

Кризата предизвиква и политически събития – сваляне на правителството, щурм на Парламента и смяна на управлението. Безспорно икономическата криза от 1997 година ще остане в съвременната история на страната ни като една от най-големите икономически кризи в България. Периодът е белязан и от банкова криза, която според експертите започва година по-рано – през 1995-та с изкупуването за 1 лв. на 90% от акциите с право на глас на "Агробизнесбанк" АД, Пловдив от страна на БНБ. През периода се наблюдават дълбоки и необратими промени в паричната система, характерни за големите финансови и икономически кризи от 30-те (Великата депресия) и 70-те години на ХХ век.

2.  Само десетина години по-късно – през 2007–2008 година – България е изправена пред тежка потребителска рецесия и пред поредната криза, която също е сред най-големите икономически кризи в България през новата ѝ история. Бaнĸoви фaлити дoвeждaт дo нaй-гoлямaтa глoбaлнa peцecия в съвременната история и до финансова криза, от която страната ни трудно се възстановява. Фалитът на американската банка Lehman Brothers през 2008 година поставя целия свят на изпитание и води до паника в редица държави.

Считало се е, че тази криза ще подмине България, но страната ни също среща редица трудности в икономиката особено в секторите, свързани със строителство и имоти, като най-големи щети търпят т.нар. „ваканционни жилища“. Криза се наблюдава и в сферата на кредитите – лихвите растат, банките отпускат заеми по-трудно и с повече изисквания, но въпреки това България съумява да остане една от малкото държави, които дори в този период запазват положителен ръст на кредитирането. Нараства задлъжнялостта на домакинствата, растат цените като най-ярко това се забелязва в сферата на транспорта и енергетиката, подобно на настоящата криза. През ноември 2008 година финансовата криза се превръща в икономическа и през 2009 година България бележи едно от първите места по инфлация в ЕС.

Ако се разровим в историята на България, ще открием, че преди тези икономически кризи новата ни история е белязана и от други. Следвайки една след друга, те не дават възможност за пълноценен растеж след една криза, преди да е започната следващата. Явно имаме опит да живеем в условията на икономическа криза, което ни успокоява, че и настоящата – тази, през която преминаваме през 2022 година, няма да доведе до по-катастрофални последствия от миналите, които сме преживели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно