Кои са най-известните необитаеми села в България

7811
Кои са най-известните необитаеми села в България
Снимка: Евгения Гигова/Actualno.com

По данни на Националния статистически институт към 31 декември 2022 г. в България има 205 села без нито един жител. Най-голям брой от тях се намират в областите Велико Търново (69), Габрово (68), Кърджали (9), Смолян (9) и Кюстендил (9). Макар и необитаеми, някои от тези села са изключително популярни и продължават да привличат огромен интерес. Ето трите най-известни от тях  според нас:

Топ 5 на едни от най-красивите села в Родопите

Стражата, област Габрово

Село Стражата се намира в община Трявна, област Габрово. Известно е като “село на хайдути, змейове и самодиви”. Според популярен местен мит в селото е заровено голямо съкровище. Към 1934 г. в селото има 120 жители. След 9 септември 1944 г. започва напълно да се обезлюдява.

Още: Къде се намира най-голямото село в България

Легенди се носят за самодивите, обитавали селото. Ако някой мъж се опита да открадне булото на самодива, може да я опитоми и превърне в своя жена, но през цялото време тя ще се опитва отново да си върне булото. Когато успее, ще напусне семейството си и ще се върне при своите посестрими. Говори се за местни младежи, които успели да опитомят самодивите и да ги превърнат в свои жени. Имало дори такива самодиви, които сами идвали да живеят в селото, влюбени в местни младежи. Но накрая побърквали мъжа от постоянни капризи и недоволство и се връщали в “своя свят”.

Не са малко и историите за змейове около селото. Те са крилати и страховити същества, но се движат сред хората. Първоначално змейовете били добронамерени към хората, но след прекъсване на мира с тях, започнали да се хранят с човеци, особено с млади девойки. Живеели в планините, а през нощта идвали в селото да отвличат красиви млади момичета.

Могилите, област Габрово

Сгушено в полите на Стара планина, село Могилите се намира в община Трявна, област Габрово. По-известно е със старото си име Бумалча. И до днес в района и в цялата страна около името Бумалча витаят страховити истории. Към 1934 г. населението на селото наброява 21 жители.

Още: Топ 10 на най-красивите села в България

Селото се обезлюдява внезапно буквално за една нощ през 1964 г. И до днес няма обяснение на това странно явление. Никой не знае какво е накарало жителите да напуснат домовете си внезапно, изоставяйки всичко. Селото добива популярност, когато се разпространяват снимки, датиращи от 99-та година на къщи, в които остава цялата покъщнина. Снимките показват маси с чинии, чаши и вилици по тях, тенджери на печките, оправени легла, разтворени книги. Всичко това показва, че населението е напуснало селото за минути. Затова и днес мястото се смята за злокобно.

Жерка, област Кърджали

Разположено в Родопите, на около 45 км от Кърджали, китното планинско селце обезлюдява преди 30 години. Известно е като “призрачното село” заради запустелите вече къщи. Намира се на високо плато и до 1934 г. се нарича Дермен тепе, което от турски означава “мелница на хълма”. Смята се, че в селото имало вятърни мелници, които се виждали отдалече. Самата дума “жерка” е отдавна забравена българска дума, която означава “воденица”.

Макар днес в селото няма постоянни жители, продължава да привлича интерес. Туристи идват тук заради красивото и магнетично място. От високото плато се открива великолепна панорамна гледка и могат ясно да се видят всички села в района. Първото, което ще видят посетителите на селото, е огромен чинар. Предполага се, че е на повече от 500 години и е символ на Жерка. Според местна легенда възлите по клоните, които местните наричат брадавици, са греховете и болестите на мъртвите хора, погребани в старото селско гробище. Интересна е архитектурата на къщите, строени преди повече от век. Те са с характерната за Източните Родопи архитектура от каменна зидария и дърво, а покривите са от каменни тикли.

Още: Кои са най-странните села по света ?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Стихотворение за Великден

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com