Кои са символите в българската шевица, носещи здраве?

7761
Кои са символите в българската шевица, носещи здраве?
Снимка: БГНЕС

Шевицата е едно от най-големите богатства на българската традиционна култура. Трудни са за изпълнение и съдържат символи и значения от далечното минало. Българките са преобразявали дрехи, покривки и други тъкани от бита с шевици, а везаните модели и образи са били своеобразен амулет за здраве и непорочност.

За цялостното познаване на българския народ, освен другите етнографски и фолклорни изследвания, голямо значение има и изучаването на българските народни шевици.

Някога българките са познавали над 100 вида бодове, но повечето от тях са забравени или изгубени, а съвременните шевици използват най-често около 10. Има хора, които успяват да открият в древни образци и да пресъздадат някои от тях. Ако попаднат на непознат бод или техника на бродиране, непозната до този момент, е истински късмет и те веднага се захващат да я възстановят.

Момичето, което въплъщава българската шевица в бижута... или просто Петя

Червено, кафяво, черно, синьо, зелено, жълто във всички нюанси,  това са цветовете, които се използват за да се извезят традиционно многоцветната българска шевица. Тя съдържа почти всички цветове, в зависимост от региона.

Магията на българската шевица - блестят с изящество тишлайфери, покривки, ризи, рокли, кърпи, „македонската“ шевица е леко розовееща, софийската шевица е ярко осветена в червено, шевицата от град Плевен е изпълнена в топли кафяви нюанси, Шевицата от Самоковско и Елховско привлича окото с всички цветове на дъгата, фигури в народни носии се издигат в цял ръст, сякаш недокоснати от човешка ръка, сякаш пренасяйки ни в миналото.

Нашата народна шевица е любимо занимание на българките от векове. В тези творби тя е истински художник, в тях е въплътила цялото си духовно богатство. Няма нищо по-изящно в областта на народното творчество от тази прекрасна като техника, композиция и цветове шевица. Българинът, като истински художник, наблюдава, улавя природните форми и ги пренася върху платното, като умело ги стилизира.

„Завръщане към корените“ разкрива най-древния знак от шевицата

Кой е символът на българската шевица, носещ здраве?

Елбетица (Двоен кръст)

Какво символизира Елбетицата?

Елбетицата - представлява двойна звезда или два кръстосани кръста и е създадена като култ към Слънцето. То е положителен знак, закодирал в себе си пожелания за здраве, благоденствие и хармония.

Представлява двоен кръст, който бележи  посоките на света и най-важните слънчеви позиции – зимното и лятното слънцестоене, пролетното и есенното равноденствие и четирите позиции между тях. Тези осем лъча са кръстосани в един стабилен център и символизират кръговрата в природата и света, както и хармонията.

Елбетицата има силна енергийна защитна функция и пази от болести и лоши въздействия върху човека, който я носи.

Вградена в кърпите за лице и ръце и покривките (месалите), тя запазва хармонията, любовта, благоденствието и увеличава  семейството и рода. Тази шевица има същото влияние, когато е втъкана в килимите или изобразена върху обредните празнични  хлябове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Кога е най-добре да се пие черен чай

Кога е най-доброто време за пиене на зелен чай

Кои чайове помагат за успокояване на нервен стомах

Кои чайове се препоръчват за добър сън

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com