Кои са вината, които могат да "отлежават" и тези, които трябва да консумирате веднага ?

1481
Кои са вината, които могат да "отлежават" и тези, които трябва да консумирате веднага ?
Снимка: iStock

Виното има за цел да доставя удоволствие на хората, които го консумират. Това може да включва консумация на вино при препоръчителната температура или съчетаването му с подходяща храна, но най-важната предпоставка е отваряне на бутилката, когато виното достигне своя пълен потенциал и се “разгърне”.

Голямата част от вината, достъпни за потребителите, са най-добри, когато са млади. Те са предназначени да се консумират веднага след покупка или до 5 години за червени вина и 3 години за бели. Но има и вина, които се подобряват с течение на времето и с малко търпение може да се превърнат от добри в "истинско преживяване"?

Как червеното вино влияе на загубата на тегло?

Исторически, виното, специално съхранявано за стареене, "започва да се практикува след 18-ти век, когато цилиндричните бутилки, които могат да бъдат поставени на страни, са започнали да се използват масово." След това тези вина, които се съхранявали за консумация след известно време, са станали символ на лукса. Тази традиция е пренесена до наши дни.

Вината, които са предназначени за стареене, трябва да бъдат произведени от качествено грозде (за да бъде вкусът комплексен), да имат добра структура на танините, правилното количество киселини и остатъчна захар или балансирани нива на алкохол. Когато тези вина се произвеждат, те трябва да са балансирани от самото начало, за да носят и развиват тази сложност и по време на своето отлежаване.

Кои вина са подходящи за стареене ?

Някои сортове грозде, като например Каберне Совиньон и Небиоло, могат потенциално да произведат вина, които могат да стареят по-добре от другите, благодарение на техните естествено високи танини, киселини и концентрирани вкусове. Някои бели сортове грозде също имат по-голям капацитет за стареене от други. Например виното Ризлинг, със своя интензивен вкус, пронизваща киселина и остатъчна захар, също може потенциално да старее повече от 30-50 години, развивайки нов набор от аромати и вкусове.

Важно е да се отбележи, че въпреки че някои млади бели вина също имат висока киселинност и изразени вкусове, те не се препоръчват да се оставят да отлежават. Тези вина, които се ползват от своята плодова, свежа и хрупкава характеристика, като например Совиньон Блан, Вионие и провансалските розета, могат да загубят своята свежест и живост, а това е тяхното основно 'очарование'. Затова те трябва да се консумират, докато са още млади !

Кои са най-важните правила при резитбата на лозето?

Някои от белите вина имат потенциал да остареят добре - Ризлинг (особено от Германия), Семийон (особено от Хънтър Вали), Шенин Блан (особено от Лоара), Фурминт, бели смеси в стил бордо, Риоха, отлежавали в дъбови бъчви, отлежавали Совиньон Блан и Шардоне.

Що се отнася до червените, вината от добро качество са известни със способността си да остаряват добре - Каберне Совиньон от Калифорния, най-добрите вина от Сира, добрите вина от Пиемонт и разбира се, Гран Крю Бургундия и Крю Класе от Бордо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

3 мита за имунитета, в които трябва да спрете да вярвате

Кога е най-голямото изригване на вулкана Везувий

Коя е най-добрата закуска за отслабване?

Забравете за стреса: какво представляват проблясъците и как помагат в борбата с негативността?

Какво могат да причинят високите триглицериди?

40 прости начина да направите един ужасен ден по-щастлив

Зодиите с най-добро чувство за хумор

Тайната на всички дълголетници: това нещо ще удължи живота ви с 5 години

Кои признаци подсказват, че той не ви харесва?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com