Кои са витамините на вечната младост

13860
Кои са витамините на вечната младост
Снимка: iStock

Рибофлавинът играе ключова роля в поддържането на здравата кожа и коса. С възрастта човешкото тяло губи или престава да усвоява необходимите компоненти - здравословните проблеми се усещат, външният вид започва да избледнява.

Ключовата роля в поддържането на състоянието на кожата и косата принадлежи на витамин В2 – той предотвратява стареенето на организма, връщайки часовника назад. Как се случва това и къде да намерите „витамина на красотата“, споделя гастроентерологът Елена Тюлпина.

Всички биохимични процеси в нашето тяло се случват с участието на В витамините. В същото време, основната роля на витамин B2 е активирането на другите витамини от група B, без него те няма да работят.

Витамин В2 играе огромна роля в усвояването на протеини, мазнини и въглехидрати. Нашето тяло консумира витамин В2 в значителни количества, за да осигури нормалното функциониране на много процеси и затова често сме в състояние на дефицит.

Кога възниква недостиг на витамин В2?

Нуждата от витамин В2 се увеличава в резултат на интензивна физическа активност, анемия, проблеми с щитовидната жлеза и стомашно-чревния тракт. Прекаляването с алкохол, приемането на контрацептиви, антибактериални и други лекарства също са провокиращи фактори за "топене" на необходимия компонент.

Симптоми на недостиг на витамин В2 в организма

Дефицитът на витамини засяга преди всичко кожата, косата и ноктите, които се основават на протеинови компоненти. Витамин В2 заслужено е наричан „витаминът на красотата” тъй като учства в синтеза на всички протеинови молекули в човешкото тяло. Колагенът и еластинът са протеинови молекули, така че красивата еластична и сияйна кожа, копринената коса, хубавите нокти са ефект отдействието на витамин В2. Експертът отбеляза, че при други патологии се наблюдават суха кожа, чуплива коса и лющене на ноктите, но дефицитът на витамин В2 е често срещан виновник.

Друг характерен симптом на дефицит на елемента са пукнатините в ъглите на устата, както и сухота или възпаление на лигавиците на устната кухина. Безпричинното главоболие може също да показва, че тялото ви не получава достатъчно B2.

Как и с какво количество да запълним дефицита на витамин В2

Витамин В2 е част от комплексните мултивитаминови препарати, но се съдържа в малка доза.

Лекарите препоръчват да се използват монопрепаратите, когато единственият им компонент е витамин В2.

Храни с витамин В2

Витамин В2 се намира в храни от животински и растителен произход. Животински източник на витамин В2: мляко, сирене, извара, яйца и карантии - черен дроб и бъбреци. В растителните продукти микроелементът се намира в гъбите, но кедровите ядки са признати за абсолютен шампион.

Като се има предвид високото калорично съдържание на кедровите ядки, ние няма да ги ядем в количествата, необходими за компенсиране на дефицита на витамин В2, напомня терапевтът.

Освен това рибофламинът, съдържащ се в храната, бързо се унищожава на светлина – до 70% се губят за 20 минути.

Ето защо експертите препоръчват да получавате необходимите порции от хранителни вещества: различни хранителни добавки, съдържащи витамин В2, ще бъдат добра помощ в борбата със стареенето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

8 лайфхака как да изберете наистина сладки ягоди

11 последици от кастрацията на домашни любимци - собствениците дори не знаят за това

Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта?

10 неща в къщата, които харчат най-много енергия

Полезни знаци, които могат да предскажат дъжд

Как да спрете да ядете през нощта?

Как се пише: оръдие или уръдие?

Грешки преди лягане, които ни карат да качваме килограми през нощта

Виното на Южна Африка: Нов свят, нови вкусове

Преди да сложите олиото за пържени картофи, сложете това в тигана

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com