X
 
 

Кои се наредиха сред топ цитатите на 2019 г.?

1224 0
Кои се наредиха сред топ цитатите на 2019 г.?
Снимка: Pixabay
"Молбата" на президента на САЩ Доналд Тръмп към украинският му колега да му направи "услуга" стана най-забележителният цитат за 2019 г. в годишния списък на "Книгата на цитатите на Йейл", публикуван от юридическото училище.

"Бих искал да ми направите услуга", заяви Тръмп пред украинския президент Владимир Зеленски по време на телефонен разговор на 25 юли, заемащ централно място в рзследването за импийчмънт. Демократите нарекоха искането на Тръмп Зеленски да разследва политическия му съперник Джо Байдън и широко отхвърлената теория за украинската намеса в изборите през 2016 г. злоупотреба с власт.

Цитатът на шведската подрастваща активистка за климата Грета Тунберг е на второ място в списъка, изготвен от Фред Шапиро, асоцииран директор на библиотеката на юридическото училище в Йейл.

"В началото сме на масово изчезване. И всичко, за което можете да говорите, са парите и приказките за вечен икономически растеж", сгълча световните лидери тя на срещата на върха на Организацията на обединените нации през септември.

"Как смеете!" каза 16-годишното момиче, вдъхновило глобално младежко движение, призоваващо за действия в областта на климата.

Британският премиер Борис Джонсън също е включен в списъка с коментара си, че "по-скоро ще бъде мъртъв в канавка", отколкото да забави Brexit след 31 октомври.

Актрисата Ема Уотсън също предизвика брожение, когато за да обясни, че е несемейна, използва израза "самопартнираща си".

Снимки: Getty Images/Guliver

Сред първите 10 цитата са включени и бисери от кампаниите на кандидатите за президент на  САЩ, предизвикали масов отклик, и репликата на Железния човек "Обичам те 3000" от филма "Отмъстителите: Краят".

Шапиро твърди, че е подбирал цитатите не на принципа да са "красноречиви или възхитителни", а "защото са известни, важни или преди всичко разкриват духа на нашето време".

Списъкът е 14-тата годишна актуализация на "Книгата на цитатите на Йейл".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители