Кои зеленчуци и храни никога да НЕ миете преди консумация?

2908
Кои зеленчуци и храни никога да НЕ миете преди консумация?
Снимка: iStock

Обикновено говорим колко е важно да измивате добре зеленчуците и плодовете, преди да ги консумирате, за рисковете от замърсената храна, за салмонелата и за добрата хигиена. Има обаче зеленчуци, които не търпят измиване и при които хигиената води до загуба на вкусови качества, както и хранителни продукти, при които измиването допринася за разпространение на бактериите, а не обратното. Полезно да е знаете тези невероятни факти.

1.       Лук и чесън

Няма нужда да ги миете, просто ги обелете. Ако измиете чесънът, той става мек, губи хрупкавостта си, както и вкусовите си качества. Лукът не е скаран с водата, но ако не говорим за перата му, останалата част не се нуждае от измиване.

2.       Зеле

Измиването на зелката, която сте закупили за свежа салата, е погрешно решение. Зелето е достатъчно да бъде обелено. Ако се притеснявате за хигиената, премахнете повече листа от необходимото, но не го мийте, за да не развалите салатата си. Измитото зеле прави салата ви водниста и безвкусна.

Храни, които побеждават умората

Доброто хранене означава не само да бъдем сити, а да направим правилния избор на такива храни, които да ни заредят с енергия. Обаче, ак...

3.       Пиле

Страхът тук е от бактерия, наречена салмонела. Миенето на суровото пиле обаче няма да ви избави от нея, а ще допринесе за разпространението ѝ в мивката, върху плотовете, ръцете ви и върху всичко, което докосвате. Поставете пилето, стараейки се да имате минимален контакт с него, в съда за готвене. Градусите, на които ще го приготвяте, независимо дали ще го варите, или печете, са повече от достатъчни, за да се предпазите от заразяване и салмонелоза. Същото правило важи и за всички останали меса.

4.       Сушени зеленчуци

Не е редно да ги измивате, ако не искате да развалите вкуса им, но закупувайте пакетирани варианти, тъй като насипните обикновено не са чисти - тези, продавани на открито, са пълни с прах, а продаваните зад щандове е напълно неизвестно как са съхранявани и каква хигиена е спазвана.

5.       Яйца

Храните, които удължават живота

Най-вероятно сте чували, че здравето влиза през устата. Много хора са чували тази поговорка, но пък са малкото, които наистина я взимат...

Закупените от магазина не мийте, преди да приберете в хладилника, но домашните измийте старателно.

6.       Паста

Не измивайте пастата, преди да я приготвите, за да не отнемете от нишестето ѝ. Ако е важно макароните „да се броят“, измийте ги, след като ги сварите.

7.       Банани и други плодове с твърда кора

Бананите може да не измивате, ако по време на консумацията им ги държите само за кората и не докосвате ядливата част с мръсни ръце. Динята и пъпешът обаче е добре да измиете под течаща вода, тъй като по време на рязане, ножът първо докосва кората, а след това сърцевината и може да принесете с него бактерии от кората върху самата диня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Балконът ви ще е истински рай с най-модерните цветя за 2024 година

5 грешки, които се допускат при нова връзка

Много поучителна притча за доверието

Стихотворение за 8 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 8 май 2024

Таро хороскоп за 8 май 2024

Изследователи разкриват трик за по-добра памет, който наистина работи

Разлики между черни и зелени маслини

Как тази дразнеща черта на характера може да ви помогне да живеете по-дълго

Експерти: Колкото по-сезонен, толкова по-естествен е зеленчукът на трапезата ни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Балконът ви ще е истински рай с най-модерните цветя за 2024 година
Балконът ви ще е истински рай с най-модерните цветя за 2024 година

Много хора, след изпълнен със събития ден, търсят спокойствие и тишина в близък контакт с природата. Не всеки може да си позволи собствена градина,...