Кой е най-големият резерват в България?

11006
Кой е най-големият резерват в България?
Снимка: iStock/Guliver

Най-големият резерват на Балканите се намира в най-високата планина на Балканите, в една от най-малките държави. Ако знаете кой е първенецът на Балканския полуостров, няма да ви е трудно да предположите, че една от най-малките балкански държави е домът на този най-голям резерват. И тъй като Рила планина, в който е разположен резерватът, е най-високата не само у нас, но и на Балканския полуостров, то именно България е страната с най-големия резерват на Балканите. А кой е най-големият резерват в България?

Топ 10 на едни от най-красивите езера в България – всеки трябва да ги види

Какво наричаме резерват?

Резерват е една от съществуващите категории защитени територии в България, определени със Закона за защитените територии. Други категории защитени територии у нас са:

  • национален парк,
  • защитена местност, като страната ни е дом за цели 587 защитени местности към 2023 година,
  • природен парк, чиито брой у нас е много по-малък от този на защитените местности и забележителности – 11,
  • природна забележителност, чиито брой у нас към средата на предходната година е 352.  

Цели 5% от територията на страната ни е с подобен статут и е обявена за някоя от посочените категории защитени територии с цел опазване на красотата, екосистемата, богатството от представители на флората и фауната и/или на защитени видове, представители на растителния или животинския свят. Министерство на земеделието и горите и Министерство на околната среда и водите са ангажираните с управлението, грижата и съблюдаването за спазването на правилата във всички категории защитени територии.  

Най-големият резерват в България

С обща площ от 12393.7 хектара и кръстен на планината, части от които обхваща, Централен Рилски резерват е не само най-големият резерват в България от всички 55 резервата у нас, но и най-големият на Балканите. В рамките на този резерват, обявен през 1992 година за защитена територия, попада и първенецът на Балканския полуостров – връх Мусала, както и някои от най-високите върхове в Рила, които са част и от национален парк  „Рила“. В резервата попадат и долините на едни от най-големите родни реки, както и едни от най-красивите рилски езера.

Кой е най-големият национален парк в България?

Централен Рилски резерват – какво знаем за най-големия резерват в България?

  • Освен националния парк „Рила“ в най-големия резерват в България Централния рилски резерват попада и биосферен резерват „Маричини езера“, който е част от програмата на ЮНЕСКО „Човек и биосфера“.
  • Резерватът е обявен за такъв със заповед 114 от 24.02.1992 г., обнародвана в бр. 20 от 1992 на Държавен вестник, а територията ѝ е променена в края на изминалата 2023 година. Целта на обявяване на резервата за такъв е опазване на обширни горски насаждения, сред които предимно иглолистни гори – бяла мура, смърч, клек, както и на разнообразието от растения като божествена иглика, български омайник, червена боровинка, и на животни – мечка, златка, сърна, вълк, черен кълвач и др. в резервата.
  • Ако имате шанса и щастието да посетите резервата, имайте предвид, че с цел опазването му и на видовете, за които е дом, е забранена каквато и да е дейност в границите на резервата с изключение на: походи по маркираните пътеки със стриктно спазване на маркировките и недопускане на отклонения извън тях, посещения с научни цели, охрана, събиране на семенен материал, диви растения и животни с научна цел, като това се случва по строго регламентирани правила, така че да не пострада екосистемата в самия резерват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com