Кой е най-говоримият език в света?

66116
Кой е най-говоримият език в света?
Снимка: iStock/Guliver

Глобализацията на света, възможностите за пътуване и работа далеч извън пределите на родината, бизнесът, който трудно би могъл да съществува независимо и самостоятелно в пределите на дадена страна, без да се извършват външни сделки и търговия, както и редица други фактори правят владеенето на езици в съвременния свят не просто пожелателно, но задължително условие за успех и развитие, за просперитет.

В тази връзка познаването на най-говоримия език в света и овладяването му подпомага личностното и кариерното израстване. Знаете ли кой е този език и кои са 7-те най-често използвани езици в световен мащаб?

Най-говоримият език в света

Когато обсъждаме темата кой е най-говоримият език в света, следва да обърнем внимание за кой период говорим, тъй като ситуацията коренно се променя през вековете и дори през годините. Към днешна дата най-говоримият език в света от съществуващите над 7 000, е английският език. Броят на хората по света, които говорят английски език, е впечатляващ – 1,452,000,000 души според сайт, който изследва и проследява именно езиците и броят на жителите на планетата, които говорят даден език в определен момент и осъвременява фактите и данните при необходимост.

1,452 милиарда души, говорещи английски език по света, е внушителна цифра, която явно насочва кой език е разбираемо да изберете да изучавате, ако следва да се ограничите само с един. Английският е най-изучаваният език в света, като той е официален език за цели 67 държави и за множество големи международни организации като Организацията на обединените нации, Европейския съюз, Световната търговска организация, Международния валутен фонд. Любопитен факт е и че над половината от информацията в глобалния свят – Интернет – е именно на английски език, което допълнително сочи ползата от изучаването на езика.

Кои са най-говорените езици в света?

Кои са другите най-говорими езици на света?

На второ място в тази класация за най-говоримият език в света се нарежда китайският с 1,118,000,000 души, говорещи този език. Това вероятно не ви впечатлява особено, имайки предвид огромното по брой население на Китай. Като прибавим и че китайският е официален език и в Тайван и Сингапур, става ясно защо упорито държи второто място.

Мандарин китайският език се говори в Китай от повече от 3000 години – древен език, който със сигурност не е лесен за изучаване, но си заслужава, тъй като специалистите са рядкост и дава възможност за добра реализация.

Кои са най-говоримите езици в Европа?

Третото място е за хинди – 602,200,000 души говорят този език, като диалектите са толкова много и различни, че е възможно хората, говорещи на различни диалекти, да не се разберат тотално един-друг. Хинди заедно с английския език е официален език в Индия.

От четвърто до седмо място включително най-говоримите езици в света се подреждат така: испански, френски, арабски, руски – в точно тази последователност.

Къде сме ние?

Българският език се говори от около 10 милиона души – скромно в сравнение с най-говоримите езици. Този факт обаче не означава, че е лесен или беден език. Напротив – езикът ни е един от най-трудни за изучаване, един от най-дивните и най-богатите и българите следва да се гордеят с този факт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Жените от тези зодии са с най-чисти сърца

Тези зодии са номер 1 във всички сфери на живота

Ако имате проблем със свекърва ви, прочетете тази притча

Как богатите жени носят шал: 7 тайни, които трябва да запомните и вие

Кога разликата в годините във връзката започва много да тежи?

Може ли да имаме успешна връзка с нарцисист?

8 тайни правила за щастлив брак

20 фрази на партньора ви, който подсказват липса на любов

5 нагласи от детството, които пречат на една жена да изгради здрава връзка в настоящето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com