Кой е най-малкият орган в човешкото тяло?

13429
Кой е най-малкият орган в човешкото тяло?
Снимка: Thinkstock

Човешкото тяло е уникален, изключително сложен и в същото време невероятно добре координиран механизъм, в който всеки елемент – орган, система, тъкан и т.н. - играе определена роля. Дори и най-малкият човешки орган, който може да се види ясно само със специална техника, оказва огромно влияние върху редица процеси, протичащи в тялото, преди всичко хормонални.

Без значение колко напредък в медицината е постигнат през този век, ако възникне нещастие под формата на някакви заболявания или патологии, това често води до неизправности в редица други системи на тялото. Ярък пример за това е просто най-малкият орган в човешкото тяло и в същото време контролира много процеси в тялото. Последното не е изненадващо, защото принадлежи към мозъка, един от основните човешки органи, счита се за негов придатък и всъщност се намира в самия център на главата - в задълбочаването на сфеноидната черепна кост, наречена турско седло.

Колко процента е водата в човешкото тяло?

Размерите на хипофизната жлеза, според експертите, са индивидуални, зависят от много фактори, но при възрастни те са средно приблизително както следва: дължина е около 10-17 mm, височина - до 3-8 и тегло - не повече над 0,5-1 грама. Освен това в такъв скромен размер се побират до три лоба на този орган: предната, наречена аденохипофиза, средната (или междинна) и задната, която получи името на неврохипофизата.

Предният лоб е отговорен за развитието на цяла поредица от тропици, т.е. насочени към ендокринните жлези, хормони, включително TSH (тироид-стимулиращ), до голяма степен отговорен за пълното функциониране на щитовидната жлеза, и ACTH (адренокортикотропен) - стимулант на надбъбречната кора.

Знаете ли коя е най-голямата артерия в човешкото тяло?

В допълнение, тази част от хипофизната жлеза е важна за плодовитостта, предимно за жените, тъй като участва в производството на лутеинизиращи и фоликулостимулиращи хормони, които са необходими за регулиране на месечния цикъл, узряването на яйцеклетките и др. Тя произвежда пролактин, който влияе върху количеството мляко при хранене на новородено. Не трябва да забравяме и хормона на растежа, произвеждан в същия преден лоб, който е отговорен за специфични показатели на човешкия растеж, синтеза на глюкоза, протеини, разграждането на мазнините и др.

Сред основните задачи на неврохипофизата е производството, заедно с близкия хипоталамус, натрупването и прехвърлянето в кръвта на окситоцин, който е необходим за отделянето на мляко от кърмачка, свиване на матката, регенерация на мускулите и т.н., и антидиуретичен вазопресин.

10 необичайни факта за човешкото тяло, които ще ви оставят без думи

От гореизложеното може да се направи заключение, че проблема във функционирането на хипофизната жлеза със сигурност ще доведат до определени проблеми със зачеването, носенето и храненето на потомството, функционирането на бъбреците, матката и редица други органи и системи - и те могат влияят негативно на теглото.

Здравето на този микроскопичен орган - хипофизната жлеза е много важно. Трябва да полагаме грижи за нея. Заради малкия й размер е изключително трудно да се диагностицират заболяването й.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com