Кой е най-силният мускул в човешкото тяло?

12862
Кой е най-силният мускул в човешкото тяло?
Снимка: iStock

Стегнати или отпуснати, силни или слаби, развити или хилави, всеки човек има мускули. Те са от съществено значение, за да живеем. Но колкото и да е странно, все пак науката не е успяла досега да реши категорично кой мускул е най-силен; вместо това има кратък списък на тези, които могат с основание да претендират за титлата. Критериите са различни в зависимост от начина, по който се измерва тяхната сила, кога и къде прилагат усилия и за какво се използват.

Ако титлата отиде при мускула, който може да упражнява просто най-голямата възможна сила, евентуално победителят ще бъде солеусът или мускулът, известен под образното сравнение „картофът на крака“ - познат още като гастрокнемиус, триглав подбедрен мускул или по-простичко: прасецът. Той се намира под коляното, от задната страна на крака. Без този мускул хората не биха могли да стоят, ходят, бягат или танцуват. Ако солеусът не се движеше непрекъснато, ние винаги щяхме да падаме върху самите себе си.

В случай обаче, че става дума за големина, то задните ни части са отговорни за поддържането на торса изправен и са достатъчно мощни, за да позволят нашите най-високи скокове и най-бързи бягания. Най-големият мускул в тялото се назовава „глутеус максимус“ (gluteus maximus) - голям седалищен мускул или, казано по-простичко: става дума за дупето.

Лекар разкри защо се появяват болезнените мускулни крампи

Но, ако търсим не просто най-голям мускул или който упражнява най-голяма сила, а този който оказва най-голям натиск – положението се променя. Натискът е различен от силата по това, че се отчита и площта, върху която се прилага самата сила. Мускулът, който заема първо място по най-голям натиск, е големият дъвкателен мускул, без който не бихме могли да дъвчем. Той е един от общо 4-те дъвкателни мускули и функцията му е да притиска долната челюст към горната. През 1986 г. американецът Ричард Хофман, жител на Лейк сити, щата Флорида, постига сила на захапката от 442 кг за две секунди - като така в Книгата на Гинес се появява нов необичаен и доста странен световен рекорд.

Може би най-необикновеният конкурент за титлата е езикът. Комбинацията от гъвкавост, еластичност и сила ни дава способност и възможности да се храним, да говорим, да се целуваме с по-голяма страст – всичко това е доста желано, нали?

Не знаехте, че ТОВА е най-силният мускул в човешкото тяло

Според други експерти пък, мускулите, използвани при раждането и появата на човешкото същество на бял свят, са най-мощните в тялото. По-конкретно се визира способността на миометриума, или маточната мускулатура на матката, да се разширява, отпуска и свива, което прави възможно до се роди нов човек. Но по причина, че тези мускули се ползват рядко и разчитат до голяма степен на взаимодействието между биохимични и хормонални фактори, много учени не смятат миометриума за най-силния човешки мускул.

Но търсим ли мускула с най-стабилна, постоянна, бавна работа, то определено сърцето със сигурност ще бъде главен претендент за титлата. Именно електрическите импулси на миокарда, който е мускулната стена на сърцето, го карат да тупти. Когато се свива, мускулните помпи изпомпват приблизително 59 милилитра кръв. Като бие приблизително 40 милиона пъти годишно, сърцето тупти около 2,5 милиарда пъти докъм 70-годишната възраст на човека

Тоест, в зависимост от това какви критерии използвате, вече можете да изберете своя шампионски мускул.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За тези зодии победата е по-важна от всичко друго

4 знака, че Вселената те подкрепя в решенията ти

3 признака, че му липсвате, когато сте прекъснали отношенията си

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Жените от тези зодии са с най-чисти сърца

Тези зодии са номер 1 във всички сфери на живота

Ако имате проблем със свекърва ви, прочетете тази притча

Как богатите жени носят шал: 7 тайни, които трябва да запомните и вие

Кога разликата в годините във връзката започва много да тежи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com