Кой град основават Ромул и Рем според легендата?

8846
Кой град основават Ромул и Рем според легендата?
Снимка: iStock

Чували ли сте легендата за Ромул и Рем – двамата братя, спасени от сигурна смърт от вълчица, която ги хранела и топлела, след като били изхвърлени в реката, за да умрат и да не наследят престола? Знаете ли какво се е случило с тях, как са се спасили и кой град са основали, след като пораснали? Легендата разказва всичко това.

Легендата за Ромул и Рем и за града, основан от тях

Легендата разказва как Амулий – брат на митичният цар на Алба Лонга – Нумитор, го свалил от власт, убил сина му и забранил на дъщеря му да ражда, за да няма наследници, способни да отнемат така сладките и добити с измама и жестокост спрямо собствения си брат власт и престол. Дъщерята на Нумитор обаче зачева от Бог Марс и въпреки забраната ражда две момчета, които Амулий заповядва да убият, изхвърляйки ги в реката. Спасени от вълчица и отгледани от нея, двете братчета са открити от царския овчар, чиято съпруга решава да ги гледа, кръщавайки ги Ромул и Рем. Легендата разказва, че те достигнали юношеска възраст, разбират за случилото си и за произхода си, повеждат недоволния от Нумитор народ, свалят го и връщат властта в ръцете на Нумитор – техния дядо. Въпреки постижението си, те не остават в двореца, а тръгват по широкия свят.

Знаете ли уникалната легенда за нос Калиакра?

Кой град основали Ромул и Рем?

Двамата братя, тръгнали по широкия свят, решили да основат нов град, като за място избрали Палатинския хълм, срещу който дърво спасява кошницата, носеща се по реката с бебетата в нея, за да ги спаси и отгледа на свой ред вълчица. Между братята обаче възниква спор кой да управлява града и на чие име да е кръстен, в който се стига до немислимото – Ромул убил брат си и нарекъл града на себе си – Рим. Легендата разказва и как Ромул е увеличил населението, приемайки племена и бегълци, както и че е бил единственият владетел на Рим до края на дните си.

Така в народните предания и легендите Рим остава като градът, основа от Ромул през 753 г. пр.н.е. – бебето, спасено от вълчица, което връща властта на дядо си, основава вечен и велик град, но убива брат си, заради спор и подигравка за изкопания от него ров да пази града.

Кои са най-известните митове и легенди в света?

Какво сочи историята за основаването на Рим?

Ако оставим легендата и погледнем към археологическите данни, ще открием, че Рим вероятно е основан около 10-8 век пр.н.е., когато има данни да е бил обитаван от латинско племе на върха на Палатинския хълм. Тоест легендата не е просто гола легенда, а в нея има и исторически факти, и истини. Седалището на властта на римския цар е бил комплекс, част от Римския форум, където е положено и началото на религиозен център. Нума Помпилий става вторият цар на Рим, като наследява Ромул. По време на властването на Помпилий Рим става още по-важен  и величествен град, в който стартират най-големите строителни проекти и строежа на царския палат в Регия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Как се пише: сарма или сърма?

Ветеринар обясни защо котките всъщност спят толкова много

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com