Кой казва "Дайте ми опорна точка и ще повдигна Земята"?

15347
Кой казва "Дайте ми опорна точка и ще повдигна Земята"?
Снимка: iStock

Архимед

Той изрича тези прочути думи, както и легендарната фраза “Еврика!”

Кой е Архимед?

Гръцки математик, изобретател, астроном, физик, роден в град Сиракуза, остров Сицилия, през 287 г.пр.н.е. Баща му е прочутият астроном и математик Фидий, който изпраща сина си да се обучава в Александрия, Египет. След завършване на обучението си, Архимед се завръща в Сиракуза и започва работа при диктатора Хиерон Втори. Още от малък изцяло се отдава на математиката. Легендите твърдят, че Архимед буквално забравя да яде и да се къпе, чертае геометрични фигури в пепелта на огъня, в пясъка на плажа, дори диаграми върху себе си, докато се маже с масло за тяло.  

Специализира математика и геометрия. По негово време Сиракуза е един от градовете, съставляващи т.нар. Магна Греция, пространство, обитавано от заселници от гръцки произход към южната част на италианския полуостров и в Сицилия.

Кои са значимите открития в българската история, за които разбрахме в последните години?

Научните открития на Архимед

Архимедов винт

Първото си изобретение носи от Египет, където се смята, че го създава. Представлява водоподемна машина, с помощта на която лесно се издига вода и която може да служи за напояване.

“Дайте ми опорна точка и ще повдигна Земята!”

Архимед твърди, че може да повдигне всичко с лост. Това негово знание помага много в корабостроенето по онова време, както и в подобряване точността и мощността на катапултите. 

Лапата на Архимед

Това е изобретение, създадено по време на обсадата на Сиракуза от римляните. Представлява невиждана дотогава подемна машина, първообраз на съвременния кран. Когато римски кораб се опитва да акостира, машината го хваща и го обръща и така всички се давят. Катапултите, изобретени от него, обстрелват с камъни римските кораби и ги потапят. След това римската флота акостира близо до града, а Архимед създава огромно огледало, върху което концентрира слънчевата светлина, което подпалва флотата и тя изгаря до основи.

Любопитните истории на случайни открития, променили света

Еврика!

Хиерон Втори дава на местен златар задача да изработи корони от чисто злато за статуите на боговете. Когато Хиерон взема една корона, тя е твърде лека и той се съмнява, че златарят го мами и използва примеси. Хиерон се обръща към Архимед да установи дали короната е от чисто злато и колко тежи. Легендата гласи, че Архимед така се отдава на задачата, че забравя да яде и да се къпе. Накрая от него се носи такъв аромат, че учениците му насила го водят в банята. Потопен във ваната, гениалният изобретател осъзнава, че от ваната се излива вода, изместена от собственото му тегло. Така разбира, че може да изчисли плътността на короната, като я потопи във вода и пресметне колко течност изтласква. Скача от ваната с думите “Еврика!”, което от гръцки означава “открих го”.  

Законът на Архимед

Хиерон дава друга задача на Архимед: да измисли как да се построи гигантски кораб, който да плава, а не да потъва. Така се създава корабът “Сиракузия”, който тежи 2000 тона. Корабът е изключително луксозен, с много статуи, наблюдателни кули, оръжия, библиотека, басейни, Как да плава, обаче, този огромен кораб?
Архимед открива, че ако корабът измества толкова вода, колкото тежи, това ще е достатъчно да се задържи над повърхността. Ако измества много повече от тялото си, ще плава още по-спокойно. Така се създава законът на Архимед:

“На всяко тяло, изцяло или частично потопено във вода, му действа сила, равна на теглото на водата, изместена от тялото”. 

3 случайни открития, които промениха човешката история

За сферата и цилиндъра

Архимед пише специален труд “За сферата и цилиндъра”, в който разглежда сфера, вписана в цилиндър, чиято височина е равна на диаметъра на сферата и доказва, че обемът и повърхнината на сферата са две трети от тези на цилиндъра. Архимед смята това свое постижение за най-великото.
Предполага се, че с него е свързан и гробът му. Гробът на Архимед се състои от сфера и описан около него цилиндър. Височината на цилиндъра е равна на диаметъра на сферата. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com