Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой стои на банкнотата от 5 лева?

14 юни 2024, 16:34 часа

Знаете ли чий портрет стои на банкнотата от 5 лв?

Последната банкнота от новата серия е с номинална стойност 5 лева, емисия 2020 г., и е в обращение от 4 септември 2020 г. като законно платежно средство.

На лицевата страна са изобразени портрет на Иван Милев; вертикални текстове “Иван Милев” и “1897 - 1927”; номиналната стойност на банкнотата с цифри и думи.

На обратната страна са изобразени фрагменти от картините “Жътварка”, “Българска мадона” и “Змейова сватба” и е обозначена номиналната стойност на банкнотата с цифри и думи.

Знаете ли колко тежи монетата от 1 лев?

Кой е Иван Милев?

Обратната страна на банкнотата дава отчасти отговор на този въпрос.

Иван Милев е автор на едни от най-емблематичните картини в българската живопис: “Жътварка”, “Сватба”, “Балканът”, “През кандилото”, “Ахинора”, “Селска мадона”, “Зимна приказка”, “Нашите майки все в черно ходят” и мн. др.

Иван Милев е роден в бедна овчарска хижа край Казанлък на 19 февруари 1897 г. Баща му е потомствен овчар и притежава голямо стадо. Желанието му е младият Иван да следва семейната традиция, но мечтите на момчето са много по-големи. По-късно художникът споделя, че майка му оказва влияние върху усета му към красотата, която изработвала уникални бродерии и писани яйца.

Още като ученик Иван Милев се увлича по рисуването. Рисува предимно природни пейзажи. През 1916 г. по време на Първата световна война е мобилизиран в Пехотната казарма в София и е зачислен в щаба на Въздухоплавателната дружина като военен художник. През 1917 г. е войник на румънския фронт. Същата година по време на отпуск открива самостоятелна изложба в родния Казанлък. Демобилизиран е през 1918 г., а на следващата година завършва гимназия в родния си град.

Работи като учител в хасковското село Коручешме. През 1920 г. е приет в Държавната художествена академия в София. През 1920-1922 г. следва общия курс, а от 1922-1925 г. се премества в Декоративния отдел. По време на следването си прави няколко самостоятелни изложби. Сътрудничи на вестник “Червен смях” като илюстратор и карикатурист.

През 1922 г. рисува кориците на книгите “Смърт” на Владимир Полянов, “Синята хризантема” на Светослав Минков, “Фантазии” на Едгар Алан По и др. През август 1923 г. посещава с група състуденти Цариград, Атина, Корфу, Неапол, Рим, Флоренция, Венеция. Запознава се отблизо с постиженията на италианския ренесанс и барок. През януари 1924 г. заедно с Иван Пенков осъществява сценографията на “Тоз, който удря плесници” от Леонид Андреев в Народния театър, за който оформя и други постановки. Завършва Художествената академия със специалност Декорация с пълно отличие. След това е приет в дружество “Родно изкуство”.

През 1925 г. се жени за оперната певица Екатерина Наумова.
Иван Милев умира през 1927 г.

Знаете ли какъв е номиналът на първата българска банкнота?

Творчество
Иван Милев е майстор на темперната и акварелна техника в българското изобразително изкуство. Притежава изключително самобитен декоративен стил, повлиян от модерния по това време в Европа сецесион, но същевременно свързан с народните традиции и иконописта.

Най-известните му картини са изобразени на обратната страна на банкнотата от 5 лв: “Жътварка”, “Българска мадона” и “Змейова сватба”.

Днес картините на Иван Милев са най-скъпите, заедно с тези на Владимир Димитров-Майстора.
Иван Милев работи като художник на свободна практика, илюстратор и автор на стенописи за частни домове. Заедно с Васил Вичев участва в конкурса за паметника на връх Шипка. Проектът им остава на второ място.

Петко Стайнов и съпругата му Анна Каменова от Казанлък канят Иван Милев да изрисува стените на къщата им. Там той рисува стенописите Мадона, Овчар, Хлябът, Жътварка. Рисува портрет на Анна Каменова и на Ахинора, едни от най-емблематичните му творби.
Днес творбите му се съхраняват в Националната художествена галерия и в Художествената галерия в Казанлък.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес