Коя държава е най-голяма по население - Индия или Китай?

9041
Коя държава е най-голяма по население - Индия или Китай?
Снимка: iStock

Общото население на Китай и Индия е приблизително 2,7 милиарда души. Това е сравнимо с населението на 20 други гъсто населени страни по света или останалите 170 държави.

В същото време за последните 300 години населението на Индия и Китай е нараснало съответно с 1,2 и 1,3 милиарда души. Това е в пъти повече, отколкото във всяка друга страна на Земята.

Интересното е, че темпът на нарастване на населението във всички страни по света през тези 300 години е приблизително еднакъв. Оказва се, че преди няколкостотин години Китай и Индия също са имали повече хора от други страни. Но защо?

Много анализатори и обикновени граждани се интересуват от феноменалния възход на Китай, който за 30 години се превърна във втората икономика в света, а за 40 години се превърна в страна, от която до голяма степен зависи състоянието на световната икономика.

Любопитни факти за Китай

Интересът се засилва от факта, че както Русия в СССР, така и Китай дълги години бяха доминирани от идеите на комунизма, но се разделиха с тях по различни начини и с различни резултати. Ако преди прилагането на политиката на „реформи и отвореност“ (1978 г.) китайската икономика беше три пъти по-малка от руската, 40 години по-късно тя стана 8–10 пъти по-голяма.

От своя страна Индия, чиято икономика беше многопластова, но се развиваше под влиянието на СССР и при активно сътрудничество с нея, в продължение на много години показваше ниски темпове на растеж в сравнение с китайската икономика.

Някои авторитетни учени твърдят, че причината за това е затвореният характер на индийската икономика и протекционизмът. Въпреки това противно на това предположение, стартовите условия на двете страни са били различни.

Индия: такова нещо не е имало от 120 години насам

Има различни политически системи, етно-социална структура на обществото, а в Индия нивата на бедност и неграмотност са били много по-високи, кастовата система, която никога не е била премахната, има отрицателни ефекти върху цялата страна. Въпреки това стъпка по стъпка Индия елиминира пречките пред развитието и увеличи темповете на растеж, като през последните няколко години те станаха по-високи от тези в Китай, чиито темпове на растеж започнаха да намаляват през последните години.

Като аргумент се изтъкват два фактора:

Първо, спазвайки международния опит, те твърдят, че никоя страна не може да поддържа високи темпове на развитие за неопределено време.

И второ, Индия, която няма политика за семейно планиране, има младо население, докато населението на Китай застарява. Анализатори започнаха да твърдят, че в обозримо бъдеще Индия може да настигне и дори да изпревари Китай, чиито темпове на растеж започнаха да намаляват през последните години. При сравняване на потенциала на двете страни, заключава, че Индия губи много от Китай и в краткосрочен план едва ли ще се изравни с него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com