Коя държава контролира остров Гренландия

10606
Коя държава контролира остров Гренландия
Снимка: iStock

В световен контекст, в който териториите често са обект на стратегически интереси, Гренландия - огромният остров в северозападната част на Атлантическия океан, изглежда като необичайна фигура в геополитическата шахматна дъска. Не е тайна, че Гренландия беше на фокуса на вниманието, когато Доналд Тръмп изрази желание да я закупи. Този необичаен интерес не е първият от този вид - след Втората световна война, президент Хари Труман направи подобна оферта от $100,000, но тя беше отхвърлена от датското правителство. Защо обаче този огромен остров, който географски се намира в Северна Америка, принадлежи на Дания?

Гренландия преминава на самоуправление

Историята на Гренландия е тясно свързана с викингите и китоловците. През 18 и 19 век, те заемат острова, строят селища и военни бази. Въпреки честите конфликти, датчаните най-накрая осигуряват контрол през 1933 г., когато Гренландия става собственост на Дания.

Гренландия

Когато Гренландия беше зелена

Името "Гренландия", което преведено означава "зелената страна", може да звучи абсурдно, като се има предвид, че 85% от острова е покрит с ледена покривка. Интересно е обаче, че при сондажи са открити следи от ДНК на дървесни видове, пеперуди и други насекоми. Преди 450,000 до 900,000 години, Гренландия е била покрита с гъсти гори.

Кой е най-големият остров в света?

Сега, с изменението на климата, Гренландия отново привлича внимание. Средната температура се повишава, ледената покривка се топи, и ако този процес продължи, може да доведе до повишаване на равнището на световните океани с повече от седем метра.

Съвременни предизвикателства

Днес, обитаеми са само части от брега, където ледът не е преобладаващ. С по-благоприятни климатични условия на западното крайбрежие, се намират градове като столицата Нуук. Въпреки това, самият остров остава почти безлюден, с изключително ниска гъстота на населението, с изключение на Антарктика, където живеят още по-малко хора.

Круизен кораб с богаташи заседна край Гренландия

Територията няма пътища или железопътни линии, които да свързват селищата и градовете, а в обитаваните зони, транспорта се осъществява чрез въздушни, морски и сухопътни средства. Въпреки това, изменението на климата може да промени този пейзаж. Топенето на ледените маси ще открие нови области за обитаване и ще разкрие богатства от ценни суровини, които в момента са недостъпни.

Гренландия се изправя пред сериозни предизвикателства. От далечните дни на викингите до съвременните опасения за климата, този остров продължава да бъде обект на интерес и дискусия. Независимо от това какви събития може да предизвика бъдещето, Гренландия остава в центъра на вниманието, както от гледна точка на своето историческо значение, така и от гледна точка на предизвикателствата, пред които е изправена днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Кога се приготвят козунаци за Великден?
Кога се приготвят козунаци за Великден?

Тази година православните християни ще празнуват Великден на 5 май. Сега е най-доброто време да се подготвите спокойно за празника и без да бързате. Седмицата,...