Коя е най-добрата температура за сън?

3252
Коя е най-добрата температура за сън?
Снимка: iStock

Забелязали ли сте, че през лятото по-трудно заспиваме? Това е така, защото в горещините тялото по-трудно регулира температурата, а сънят зависи от телесната температура.

Сънят и телесната температура се контролират от една област на мозъка - мозъчния ствол и хипоталамуса. Следователно телесната температура е неразривно свързана с циркадните ритми – вътрешния часовник на тялото.

Вечер телесната ви температура спада, което сигнализира на мозъка ви, че е време за сън. Но в горещо време е по-трудно тялото да се охлади и следователно по-трудно да заспи.

Как топлината влияе на съня?

Колкото по-висока е температурата в спалнята, толкова по-ниско е качеството на съня. Когато температурата в спалнята се повиши с един градус, ефективността на съня спадна с 0,06%. Освен това при по-високи температури на субектите им отнема повече време, за да заспят и общото време за сън е по-кратко.

Най-добрата и най-лошата поза на спане за гърба, стомаха и белите дробове

Когато е горещо, е по-вероятно да се събудите през нощта. Високите температури също скъсяват фазите на дълбокия и REM сън. Поради това сънят може да бъде прекъснат и на сутринта няма да се чувствате весели.

Коя е най-добрата температура за сън?

Оптималната температура за сън зависи от възрастта. Така че за децата, особено за бебетата, е най-удобно да спят при температура 20-22 градуса. Бебетата не могат да регулират телесната си температура толкова добре, колкото възрастните, затова се нуждаят от по-топла стая.

Възрастните хора, от друга страна, се нуждаят от по-хладна спалня. Ниската температура ще улесни преживяването на състояния като нощни горещи вълни и изпотяване при жени в менопауза и обструктивна апнея. Проучването установи, че страдащите от обструктивна сънна апнея спят по-дълго и с по-качествен сън при 16 градуса.

Тези 4 начина на спане могат да ви помогнат да живеете по-дълго

За възрастен най-добрата температура за спане е 16-20 градуса. Но всичко е индивидуално: може да ви е удобно да спите при температури под 16 градуса или над 20.

Как да създадете идеалната температура в спалнята?

В допълнение към вентилацията и климатизацията, можете да спите в леки пижами и да използвате охлаждащо спално бельо. За лятото е по-добре да си купите леко или сезонно одеяло. То позволява на въздуха да преминава добре и разсейва излишната топлина.

Спалното бельо трябва да е от естествени материи, които също дишат добре. Анатомичната възглавница, благодарение на охлаждащите гел гранули, ще абсорбира излишната топлина от главата и ще направи температурата удобна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Как да си направим сами боя за яйца

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии
Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Чудили ли сте се някога защо някои хора изглежда се разстройват по-лесно от други? Астрологията предлага завладяващи прозрения за нашия емоционален...