Коя е най-малката планета в Слънчевата система?

55528
Коя е най-малката планета в Слънчевата система?
Снимка: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington

Слънчевата система, от която е част и нашата планета, е група астрономически обекти, в които влиза звезда – Слънцето, планети, астероиди, комети, спътници, междупланетен газ и прах. Меркурий, Венера, Земя и Марс са планети от земен тип или още са наричани вътрешни планети. Те са и по-малки от останалите планети в нашата система. Знаете ли обаче от тях коя е най-малката платена в Слънчевата система?

Коя е най-малката планета в Слънчевата система?

Коя е най-близката звезда до Земята?

Въпросът коя е най-близката звезда до Земята е елементарен, но затруднява много хора. Повечето запитани се опитват да си припомнят изуч...

Оказва се, че това е планетата, която е най-близко разположена до Слънцето – Меркурий. Подобно на нашата планета Меркурий е скално тяло. Обсъждайки въпроса коя е най-малката планета в Слънчевата система, уместно е да посочим конкретните ѝ размери, които позволяват да я обявим за такава. Обемът, площта и масата ѝ са съществено по-малки от тези на Земята.

Масата на Меркурий е 3,302×1023 kg или 0,055 земни маси, диаметърът ѝ е 4879,4 km или 0,383 земни диаметъра, а площта ѝ е 7,5 × 107 km² или 0,147 земни площи. Интересен факт е, че тази планета е по-малка не само от останалите планети, но дори от някои по-големи спътници. Меркурий води и друга класация – не само за най-малки размери, но и за най-голямо желязно съдържание. Планетата е с най-високо желязно съдържание в Слънчевата система.

Коя е най-малката планета в Слънчевата система в миналото?

Отговорът на този въпрос е труден. Твърде вероятно е това да не е била Меркурий, тъй като според учените Меркурий някога е бил с поне двойно по-големи размери и маса, но част от планетата се е изпарила под въздействие на горещините след формирането на Слънцето. Температурите вероятно са били 3500 K до 10000 K, което довело до изпаряване на огромна част от скалния материал по повърхността на Меркурий и до намаляване на масата му.

Според друга теория слънчевият вятър и продължителното му въздействие са довели до ерозиране на скалния материал. Така или иначе промените, които настъпват в Слънчевата система, или сблъсъците между космически обекти водят до промени на самите планети и са довели и до промяна на масата и размера на Меркурий, превръщайки го в най-малката планета в Слънчевата система.

Къде се намира най-студеното място в Слънчевата система?

Базовата температура на Космоса е около минус 270,45 градуса по Целзий – малко над абсолютната нула, точката, в която спира молек...

Интересни факти за Меркурий

Вероятно искате да разберете повече за Меркурий – планетата-отговор на въпроса коя е най-малката планета в Слънчевата система? Любопитно е, че:

-          Повърхността на Меркурий е осеяна с кратери, които много приличат на тези на Луната.

-          Множеството млади равнини по повърхността на планетата са резултат от сблъсъци с метеорити.

-          Формата на Меркурий е по-елипсовидна от формата на другите планети в Слънчевата система, като това най-вероятно се дължи на слънчевите приливни сили.

Тайната на Планетата Х: в търсене на мистериозния обект са изследвани 87% от южното небе

Преди няколко години учените Майкъл Браун и Константин Батигин изложиха хипотезата, че деветата планета от Слънчевата система се върти ...

-          На северния полюс на Меркурий има замръзнала вода – това откриват учените през 1992 година, като този факт е голяма изненада за тях.

-          На планетата няма атмосфера, а само следи от атмосфера. Тя се и променя непрекъснато, части от нея „отлитат“, а други части от слънчевия вятър се прихващат от магнитното поле на планетата и се превръщат в част от атмосферата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com