Коя е най-голямата пещера в България – мнозина даже не са я чували!

22308
Коя е най-голямата пещера в България – мнозина даже не са я чували!
Снимка: Pixabay

Най-дълбоката пещера в България се нарича "Колкина дупка". Разположена е в Понор планина, която е част от централната зона на Западна Стара планина. По-конкретно, в община Своге, недалеч от село Зимевица. Дълбочината й й е 543 м. До нея се стига по асфалтов път до с. Зимевица, след това по селски („черен“) път и труднопроходим терен, който е най-подходящ за джипове и въобще за коли с висока проходимост.

През септември 2022 г. освен най-дълбока, "Колкина дупка" придоби и нов статут – на най-дългата българска пещера. Засега дължината на нейните подземни галерии е измерена на 19 164 метра. Така с национално-рекордните си два параметъра – дълбочина и дължина, пещерата може да се определи като „най-голямата пещера в България“.

Макар това да е, разбира се, индивидуално-относителна преценка, "Колкина дупка" по мнението на специалистите, които са я изследвали, е и най-трудната за проучване наша пещера. За целта са необходими изключително добре подготвени спелеолози, с умения в използването на специални алпинистки средства; които и да се намират в съответната физическа и психологическа форма. Действията по изследването на пещерата се провеждат в крайно труднодостъпни места, изискват много време и усилия.

Коя е най-страшната пещера в България?

Според мнението на специалистите, "Колкина дупка", в съответствие с най-различни фактори, може да се дефинира като „комплексна пещера“. Самото обстоятелство как, независимо от факта, че проучването й е започнало в 1963 г., едва в последно време са установени рекордните й дълбочина и дължина, говори за трудностите, които се е наложило да бъдат преодолявани във времето.

Част от уникалните характеристики на пещерата е наличието на 30 самостоятелни подземни реки, отводняващи площ от 4 кв. км. Предвижданията и очакванията на спелеолозите са измерената дължина на "Колкина дупка" да достигне 30 км, а дълбочината – 700 метра.

Пещерата е истинско предизвикателство както за любители-спелеолози, така и за професионалистите. В нея има много водни участъци и отвесни стени. Влизането тук изисква детайлно и подробно запознаване с изискванията и стриктно спазване на правилата за придвижване, престой и временни почивки в подземни условия.

Изследователите са изградили и организирали в пещерата 3 базови пункта с необходимия за работата им инвентар, улесняващ престоя и дейността: палатки, хранителни провизии, газови котлони, спални чували, измервателни инструменти и др.

Коя е най-красивата пещера в България?

Първият лагер е „Слънце“ на дълбочина 267 м. Първоначална база за временна почивка. Оборудването се състои от неголямо количество хранителни провизии, палатка, спални чували, съдове за готвене. Може да се използва като резервен вариант за престой в извънредни ситуации. В нормални условия не е предвиден за по-дълъг престой и преспиване.

Лагерът „Калоян“ се намира на 470 м дълбочина и е разположен в суха обширна галерия. Това е всъщност основната база в пещерата – поне засега. Предназначението й е да служи при по-дълговременни и продължителни експедиции.

Третият лагер е, по определението на спелеолозите, „изнесен бивак“, с название „Под балдахина“. Разполага се в сектора „Младеница“, зад полусифон. Доколкото е ясно от описанията на спелеолозите, играе ролята на неголяма „авангардна“ база, служеща при проучване на все още неизследвани места. Тук може да се разположат удобно девет души.

Едно е сигурно: най-голямата засега пещера в България - „"Колкина дупка"“, тепърва ще поднася изненади и може би нови рекорди.

---

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com