Коя е най-ярката звезда от съзвездието Лебед?

3391
Коя е най-ярката звезда от съзвездието Лебед?
Снимка: iStock

Лебед е едно от най-разпознаваемите съзвездия през лятото и есента в Северното полукълбо. То съдържа забележим астеризъм (характерно очертание, формирано от звезди, което не е съзвездие), известен като Северния кръст (за разлика от Южния кръст).

Най-ярката звезда в Лебед е Денеб - тя е, въобще, една от най-видимите в нощното небе. Представлява бял свръхгигант и се намира приблизително на 2600 светлинни години от Земята.

Друга звезда от това съзвездие - NML Cygni, е червен хипер-гигант и е една от най-големите известни звезди в момента. Лебед също е дом на Cygnus X-1 – далечна двойна звездна система, съдържаща свръхгигант и невидимо масивно небесно тяло; то е и първият обект, смятан от мнозина астрономи за „черна дупка“.

Любопитно е, че много от дивите племена в Полинезия отдавна разпознавали Лебед като отделно съзвездие. На архипелага Тонга го наричали Туула-лупе, а на островите Туамоту - Фануи-тай. В Нова Зеландия го назовавали Мара-чай, на Дружествените острови -Тауроа-и-те-хаапа-раа-ману.

Знаете ли коя е най-ярката звезда?

В западната астрономия

В гръцката митология легендарният лебед е не само един. Зевс се маскирал като лебед, за да съблазни Леда, съпругата на спартанския цар Тиндарей, която родила хубавата Елена, позната ни от Троянската война, и Клитемнестра. Орфей, след като бил убит, се превърнал в лебед и бил поставен на небето до неговата лира (съзвездието Лира).

По-късно римляните също свързват това съзвездие с трагичната история на Фаетон - син на бога на слънцето Хелиос, който решил да се повози в слънчевата колесница на баща си. Фаетон обаче изтървал юздите, което заплашвало Земята с гибел и Зевс бил принуден да унищожи колесницата заедно с Фаетон чрез удар от мълния. Близкият приятел на Фаетон – Кикнос (гр., букв. Лебед), скърбял горчиво и много дни се гмуркал в реката Еридан, събирайки костите му. Боговете били толкова трогнати от предаността на Кикнос, че го превърнали в лебед и го поставили сред звездите.

Характеристики

Много голямо по мащаби, Лебед граничи със съзвездията Цефей на север и изток, Дракон на север и запад, Лира на запад, Лисиче на юг, Пегас на югоизток и Гущер на изток. По размери се нарежда на 16-то място сред 88 съзвездия.

Съзвездието е в кулминация в полунощ на 29 юни и е най-видимо от началото на лятото до средата на есента в Северното полукълбо.

Денеб – най-ярката звезда в него, е на опашката му, а Албирео е на върха на човката.

В Лебед има няколко астеризми (звездни фигури). В звездния атлас на немския картограф от ХVІІ-ти век Йохан Байер „Уранометрия“, звездите Алфа, Бета и Гама Лебед образуват кръстовиден полюс, докато Делта и Епсилон формират напречния лъч.

Как е българското име на съзвездието Орион?

Лебед е едно от съзвездията, изследвани от орбиталния телескоп „Кеплер“ в търсене на екзо-планети (подобни на Земята). В резултат било установено, че Лебед съдържа около сто звезди с планети, повече от всяко друго съзвездие. Една от най-забележителните системи е тази на звездата Кеплер-11, съдържаща шест екзопланети. Самата звезда е малко по-студена от Слънцето. Всичките планети, с изключение на последната, са по-близо до Кеплер-11, отколкото Меркурий до Слънцето, по-масивни са от Земята и имат ниска плътност.

Звездната система 16 Cygni, видима с невъоръжено око, представлява тройна звезда на около 70 светлинни години от Земята. Състои се от две подобни на нашето Слънце звезди и червено джудже. В системата има планета, обикаляща около една от „слънчевите“ звезди.

Глизе 777, друга система, видима с просто око, съдържаща жълта звезда и червено джудже, също има планета. Планетата донякъде прилича на Юпитер, но с малко по-голяма маса и по-ексцентрична орбита.

Системата Kepler-22 е забележителна с това, че в нея се намира екзопланетата, най-подобна на Земята в момента на откриването й през 2011 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно