Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя страна контролира Гибралтарския проток?

22 юни 2024, 14:05 часа

Удивителната територия Гибралтар се намира на водната граница между Европа и Африка. Географски това е скалист остров, свързан с пясъчен провлак с Иберийския полуостров. И въпреки че Гибралтар е географски разположен близо до Испания, той принадлежи към така наречените „отвъдморски територии“ на Великобритания.

Общата площ на Гибралтар е само около 7 кв. км. Визитната му картичка е огромна варовикова скала, надвиснала заплашително над къщите, пътищата и глави на жителите. Най-високата й точка достига височина 426 метра. Започвайки от ІХ век, скалата (която, между другото, заема почти една трета от площта на Гибралтар) била използвана за отбранителни структури и много от тях са идеално запазени, напр. крепостен комплекс от ХVІІІ век. Вътре е скрит истински лабиринт от тунели, спускащи се на десетки метри.

Дълбоко в скалата се намира и популярната сред туристите пещера „Свети Михаил“. Образувана преди около 200 милиона години, днес тя изумява посетителите с величествени сталактити и сталагмити. По време на Втората световна война тази невероятна пещера е била използвана за болница, а днес служи като концертна зала.

Гибралтар официално стана британски град

История

Прец 1462 г. испанците успяват да изтласкат арабите и установяват задълго властта си над скалата. Но войната за испанското наследство (1701-1714) променя ситуацията в полза на Англия. Тук през 1713 г. бил разположен британски военен гарнизон, след време се построили казарми и летище. Гибралтар служи като важна военноморска и въздушна база на Великобритания по време Втората световна война (1939-1945).

Но през цялото това време Испания не губи надежда да си възвърне своята историческа територия. През ХХ век тя обявява действията на Великобритания за незаконни съгласно международното право и нарича действията й „окупация“. В началото на 1950-те Испания официално заявява, че по право територията е нейна. Обаче след това политическият курс на Франко се променя в полза на по-голяма либерализация и започват опити за разрешаване на този спор.

През 1960-те години Общото събрание на ООН прие резолюция в подкрепа на Испания, според която Великобритания може да предаде територията на историческите „господари“- англичаните обаче не подписаха резолюцията. На всичко отгоре референдумът в Гибралтар показа, че мнозинството от населението предпочита да си остане към англичаните и не желае испанска намеса.

През 1980-те години конфликтът поутихна. Избистриха се две идеи: установяване на съвместен британско-испански суверенитет или включване на Гибралтар в Испания като автономен регион след 50 години споделен суверенитет. Вторият план доведе до спиране на преговорите.

В началото на ХХІ в. правителството на Гибралтар проведе няколко референдума, в резултат на които населението подкрепи Великобритания.

Първият българин, преплувал Гибралтар: Условията бяха изключително трудни (ВИДЕО)

Защо Гибралтар е толкова важен за двете страни?

Територията на Гибралтар може ефективно да се използва за военни цели. Освен военното си присъствие, Гибралтар е важна част от външната политика на НАТО и Великобритания.

Тук се разпростират финансови привилегии. Това е специална икономическа зона с преференциално данъчно облагане, където не се начислява ДДС. Основният източник на доходи е офшорният бизнес; регистрирани са повече от двадесет клона на най-големите европейски банки, хазартни фирми, букмейкъри и консултантски компании.

Самият Гибралтар се придържа към политика на маневриране. Всички тук говорят както английски, така и „янито“ - смесен испано-английски език. Повече от една трета от населението работи в Испания, докато други я посещават често. Благодарение на специалната икономическа зона, предоставена от британското правителство, стандартът на живот в Гибралтар е по-висок от средния за Испания, Обединеното кралство и ЕС. Затова Гибралтар се опитва да запази икономическите преференции, британската защита и свободното движение в рамките на ЕС.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес