Колко градуса трябва да е водата в басейна?

28692
Колко градуса трябва да е водата в басейна?
Снимка: БГНЕС

Какво определя комфорта в басейна?

За да бъде престоят в басейна безопасен за човека, полезен за здравето и като цяло комфортен, е важно както да се поддържа правилната температура на водата, така и да се спазват редица други препоръки.

Най-важните от тях са температурата и влажността на въздуха, редовното обновяване на въздушните маси, комфортът при контакт с дъното. Ако помещението е твърде студено или горещо, въздухът е прекомерно влажен и се образува конденз - това най-малкото причинява дискомфорт и дори може да представлява опасност за здравето.

За да се чувства човек комфортно след плуване, температурата на водата в басейна трябва да е с 2-3 градуса по-ниска от температурата на въздуха. Подовете трябва да са топли, защото на тях стъпваме боси. Препоръчителната температура на пода е 25-27 градуса. Не пренебрегвайте не само допълнителната топлоизолация на пода, но и оборудването за неговата отоплителна система. Едно от решенията е инсталиране на инфрачервени нагреватели.

Добре обмислената система за обмен на въздух помога да се поддържа оптимално ниво на влажност. В някои случаи е препоръчително допълнително да използвате система за обезвлажняване. Ако във въздуха има твърде много влага, това ще допринесе за повишена кондензация, както и усещане за задух. Влажност от 80-90% ще направи престоя на закрито неприятен, особено за деца и възрастни хора. Кондензът, образуван в резултат на висока влажност, ще се натрупва върху повърхности, включително на тавана, падайки на студени капки, което е изключително неудобно.

Най-големият басейн в света

Защо оптималната температура на водата е важна?

Изглежда, че когато се къпете, е достатъчно да се съсредоточите върху собствените си чувства на комфорт. Всъщност това не е достатъчно. Експертите препоръчват стриктно следене на температурния режим в басейна и поддържането му в препоръчителните граници. Това е важно както за къпещия се, така и за системата за работа на изкуствения резервоар.

Ако температурата на водата в плувния басейн е под нормалната:

  • Увеличава риска от хипотермия и настинки;
  • Могат да се появят гърчове;
  • Удоволствието от плуването няма да го има.

Твърде топлата вода води до:

  • Повишени разходи за отопление;
  • Ускоряване на процесите на размножаване на микроорганизми и бактерии, които влошават състоянието на водата и налагат по-честото използване на химия;
  • Бързо изпаряване на течността, увеличаване на скоростта на кондензация.

Как да се предпазим от гъбички в басейна?

Температура на водата в басейна

Необходимо е да се зададе нивото на топлина на водата въз основа на това дали деца или възрастни ще плуват в нея и дали се планира просто да плувате за удоволствие или да играете спорт, терапевтични упражнения и рехабилитационни процедури.

За деца

Каква трябва да бъде температурата на водата в детския басейн зависи от редица фактори, преди всичко от възрастта на детето. Но и тук мненията са различни. Някои вярва, че от 4-годишна възраст децата могат да посещават басейн със същия температурен режим като възрастните. В басейна за деца до 7 години трябва да бъде 30-32 градуса, над 7 години - 29-30 градуса.

Температурата на водата в детския басейн за бебета на възраст 2-3 месеца трябва да бъде в рамките на 37 градуса, за 6 месеца и повече - 32-34 градуса. Въздухът в стаята, където се къпят децата, трябва да е около 26 градуса.

За възрастни

Коя температура на водата в басейна е оптимална за възрастни зависи от това какви дейности се провеждат в него. Ако става въпрос само за плуване, тогава 22-24 градуса са достатъчни. Първоначално ще изглежда хладно, но след загряване на тялото ще бъде удобно да плувате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com