Колко калории съдържа една бира от 500 мл?

33512
Колко калории съдържа една бира от 500 мл?
Снимка: iStock

Калорийното съдържание на бирата може да варира в зависимост от фактори като обемно съдържание на алкохол, съставки и процес на варене. Средно една бира от 500 мл може да съдържа от 150 до 250 калории, но за по-точна оценка е важно да се вземат предвид конкретните видове и марки бира.

На първо място нека се запознаем с факторите, които оказват влияние върху калорийното съдържание на бирата:

Алкохол по обем (АО): Бирата с по-високо алкохолно съдържание обикновено има повече калории. Алкохолът сам по себе си е калоричен и допринася за общото енергийно съдържание на напитката. Леките бири, които имат по-нисък АО, обикновено са с по-ниско съдържание на калории в сравнение с по-тежките бири.

Съставки и стил на приготвяне на бирата

Съставките, използвани при приготвянето на бирата, като малц, хмел и добавки като захари или плодове, оказват влияние върху броя на калориите. Например бирите с високо съдържание на малц, могат да имат повече калории поради по-високото съдържание на въглехидрати от малцовите зърна. Бирите, приготвени с добавени захари или сиропи, също могат да бъдат по-калорични.

Колко алкохол има в една бира?

Остатъчни захари: Някои бири запазват повече остатъчни захари след ферментация, което допринася за тяхната сладост и калоричност. Сладките или плодови бири, включително някои белгийски ейлове или ароматизирани варианти, могат да имат повече калории поради добавените захари или неферментиралите захари в крайния продукт.

Размер на порцията: Големината на порцията е от значение при оценката на калорийния прием. Стандартната порция бира в много страни е около 355 ml. Бира от 500 ml е по-голяма, така че естествено съдържа повече калории от по-малка порция от същата бира.

Нека сега оценим калорийното съдържание на 500 мл бира въз основа на обичайните видове бира:

Леки бири (напр. пилзенски): Тези бири обикновено съдържат около 90-120 калории на порция от 355 мл. За една порция от 500 мл калоричността може да варира от около 150 до 200 калории.

IPA и ейл: Порция от 500 ml може да съдържа приблизително от 200 до 330 калории.

Бирата вдига ли кръвната захар - или е просто мит?

Стаут и портвайн: Тези по-тъмни и по-сладоледени бири често имат по-високо съдържание на калории поради богатия си вкус и по-високото съдържание на въглехидрати. Те могат да варират от 230 до 470 калории за порция от 500 ml.

Силни бири (белгийски бири): Силните бири като белгийските трипели, квадрупели или барлейвини могат да имат значително количество калории - около 270 до 540 калории.

Важно е да се отбележи, че тези оценки на калориите са обобщени и могат да варират в широки граници в зависимост от конкретната марка бира, процеса на варене и вариантите на рецептата. Светлите бири, продавани като "нискокалорични" или "lite", може да имат по-малко калории от стандартните аналози, докато специалните или високоалкохолните бири вероятно ще бъдат по-калорични.

За тези, които се грижат за приема на калории, изборът на по-леки бири, умерената големина на порциите или изборът на алтернативи с по-ниско съдържание на алкохол може да помогне за контролиране на консумацията на калории, като същевременно се наслаждават на освежаваща напитка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ново начало: Как да смените професията, ако сте на 30, 40 или 50 години

Знамения за косата и ноктите, които всяка жена трябва да спазва

Защо се срещнахме, ако не можем да бъдем заедно

За да расте косата ни по-бързо: трихолог назовава 7-те най-добри продукта

Тези зодии ще донесат вихрушка от драма и емоции в живота ви

Какви грешки се правят при отглеждане на ягоди в двора

Кой и кога не трябва да ходи на сауна - проверете дали сте сред тях

Вгорчават живота си сами: Тези зодии не могат да се освободят от миналото

Какво е синхроничност и как да разберем, че сме преживели съдбовна среща

Дълбоки като океан: Тези носят интелектуални и емоционална мощ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com