Колко са Статуите на свободата по света?

14733
Колко са Статуите на свободата по света?
Снимка: Getty Images/Guliver

Статуята на свободата или Lady Liberty, както още я наричат, е един от символите, може би най-известния, на Съединените американски щати. Намира се в Ню Йорк, в устието на река Хъдсън, върху малкия остров Либерти. Изработена е в неокласически стил от гранит, стомана, мед и бетон. Неин автор е френският скулптор Фредерик Огюст Бартолди. Била замислена като подарък от Франция за САЩ, който да бъде поднесен през 1876 г. послучай 100 години от обявяването през 1776 г. на американската независимост - но сложните и трудоемки операции по довършването, превоза на части през Атлантическия океан и издигането й в Ню Йорк изместили срока на поставянето й за 1886 г.

Днес много копия на Статуята на свободата се намират в нейната родина - Франция. Само в центъра на Париж те са 4. Едната е с размери 46.50 м и се издига на Лебедовия остров (Ile aux Cygnes). Това вече бил обратен подарък от Съединените щати за Франция. В допълнение към нея в Люксембургската градина е поставен по-малък прототип – подарък на Париж от самия Бартолди. Именно това е моделът, използван от него за голямата версия на статуята, подарена на американците. На брега на Сена, на моста „Алма“, има и копие на факела от Статуята на свободата, подарено от САЩ на Франция през 1986 г. - туристите понякога погрешно го смятат за паметник на принцеса Даяна, която загинала в тунел под моста през 1997 г. Копие на статуята има и при моста „Гренел“.

Статуята на Свободата пристига в пристанището на Ню Йорк

На 4 юли 2004 г., в чест на 100-годишнината от смъртта на Бартолди, умалено 12-метрово копие на Статуята на свободата било поставено в родния му град Колмар в Източна Франция (Елзас). Създадено е на базата на 128-см модел, съхраняван в местния музей. Най-малката Статуя на свободата, висока 30 см, също се намира в Колмар – тя е част от паметника на Бартолди, открит през 1907 г.

Всъщност, най-първата Статуя на свободата, проектирана от Бартолди, е издигната на 24 септември 1882 г. във френския град Клегерек, департамент Морбиан, Бретан. Въобще, копията на Статуята на свободата във Франция са най-многобройни (извън самите САЩ), като по-известните се намират в градовете Бордо, Поатие, Гурен, Лунел, Камбрен, Ница, Сен Сир-сюр-Мер и др. Статуята в град Барентен пък е използвана при заснемането на филма "Мозъкът" с Жан-Пол Белмондо през 1969 г. и е инсталирана тук по инициатива на актьора.

В самите Съединени американски щати са издигнати огромен брой копия на Статуята на свободата. Това е логично. Има дори на остров Гуам в Тихия океан.

Започва изграждането на Статуята на свободата

Съществуват и Статуи на свободата в други страни:

Великобритания, Япония, Аржентина, Тайван, Бразилия, Мексико, Китай, Германия, Чехия (фирмен символ на EDP), Ирландия, Норвегия, Испания, Перу, даже в Косово на покрива на хотел „Виктория“; освен това, в Австрия, Дания, Германия, Холандия, Норвегия, Испания, Великобритания, Канада, Мексико, Аржентина, Бразилия, Малайзия и т. н., дори в китайските градове Пекин, Гуанджоу и Шенжен.

Почти всяка държава има свой символ на независимостта и своя собствена Статуя на свободата. Но това е съвсем друг въпрос. В рамките на една статия определено е възможно да се обхване цялата информация по тази тема.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Ползите и вредите от газираната вода - можете ли да я пиете всеки ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com