Колко са всички върхове в Пирин с височина над 2000 метра?

4324
Колко са всички върхове в Пирин с височина над 2000 метра?
Снимка: Петър Чолаков

Пирин е сред високите планини у нас, отличаваща се с малки размери, но значителна средна височина. Разположена е в Югозападна България. Първенецът ѝ – Вихрен със своите 2914,3 метра е вторият по височина връх в страната ни след първенеца на Рила – Мусала и е седмият по височина в Европа. Пирин се отличава с редица върхове-исполини, чиято височина е над 2600 метра – почти 60, два от които са сред най-високите и на Балканите – Вихрен и вторият по височина връх в Пирин – Кутело, който е едва 6 метра по-нисък от първенеца. Най-високите върхове в Пирин са мраморни. Освен тях в планината извисяват гръд значителен брой върхове с над 2000 метра височина. Знаете ли общия брой на всички върхове в Пирин над тази височина?

Колко са всички върхове в Пирин, чиято височина е над 2000 метра?

Както разбрахте, върховете над 2600 метра в Пирин са почти 60, а около 30 са върховете, чиято височина е над 2000, но под 2600 метра, с което общият брой на всички върхове в Пирин над 2000 метра е около 90.

Тези върхове в Родопите не трябва да пропускате да посетите

Най-интересните върхове в Пирин

Разбирайки колко са всички върхове в Пирин със значителна височина, вероятно осъзнавате, че трудно ще осъществите желанието си да ги покорите всички. Големият брой ви изправя пред труден избор, за който ще ви помогнем с информация за част от популярните сред алпинистите и туристите Пирински върхове не просто с височината  си, а с природните си дадености и легендите за тях.

Връх Каменица, петият по височина връх в Пирин планина, привлича с красивите гледки и приказното Тетевенско езеро в подножието му. Интерес представляват и късо било, завършващо със скални откоси, познато като Каменишка кукла, както и голямо поле от морени, разположено под северните остри скални склонове на върха, откъдето идва и името  Каменица.

Кои са топ 10 на върховете в България по височина?

Връх Безбог привлича жадните за изящество и красота туристи със скътаните в подножието му Безбожки езера, с легендата за произхода на името си, свързана с Бог Перун и дъщеря му, както и със сравнително лесните маршрути, водещи до него.

Тодорин връх, привличащ туристи и алпинисти с интересната си форма – пресечена пирамида, трите си върхови точки, известни като Голяма, Средна и Малка Тодорка, и най-вече с пистите и лифтовете си, подходящи за любителите на зимни спортове. Жадуващите за вълшебна красота, могат да се насладят на двете Тодорини езера, наричани още Тодорини очи, на легендата за тях и на забележителната панорама, която се разкрива от върха – разстилаща се като на длан планина и силуетите на сградите на близкия курортен град Банско. От Тодорин връх пред погледа на преодолелите го смелчаци се извисяват и двата най-високи върха в Пирин – Вихрен и Кутело.

Топ 10 на най-красивите върхове в България

Естествено търсещите спомени-магия, предизвикателство и допир с природата и дивата ѝ, сурова красота, следва да не пропускат и първенците – най-високите от всички върхове в Пирин, които са опасни за покоряване, но крият магията на планината в стръмните си снаги, усещане за сливане с природата и безвремие. Отправилите се към Вихрен и Кутело следва да са внимателни, добре екипирани, опитни, но и жадни за приключения.

Огромна част от върховете в Пирин се намират в защитени местности като например в територията на Национален парк Пирин, което увеличава привлекателността им за туристите.

Които и върхове да изберете, няма да сгрешите, защото Пирин е планина, заслужаваща всяка трудна стъпка към всички върхове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com