Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко време трябва да се киснат ядките във вода преди ядене?

10 юли 2024, 15:00 часа

Знаете ли, че накисването на ядки и семена може да доведе до много ползи за здравето. Ето три основни причини да го правите.

Ползи от накисването на ядки

1. По-висока хранителна стойност и по-добро храносмилане
Ядки и семена, накиснати във вода, подобряват способността на тялото да абсорбира хранителните вещества. Ядките и семената са богати на хранителни вещества и съдържат хранителни инхибитори, които предпазват и запазват хранителната стойност на веществата.

Чрез накисване на ядките, вие минимизирате или елиминирате хранителните инхибитори и други токсични субстанции, тъй като те се абсорбират във водата. Без инхибитори и токсични субстанции, хранителните вещества в ядките се абсорбират много по-лесно. Освен това, те се усвояват по-лесно от организма и подпомагат растежа на полезни бактерии в дебелото черво.

2. По-лесно приготвяне на храна
Чрез накисване на ядките, те стават по-меки и лесни за обработка в блендера. Могат също да се включат в диетични ястия, които съдържат полезни мазнини.

3. По-вкусни
Накисвайки ядките вие променяте (подобрявате) техния вкус. Накиснатите ядки са хидратирани, а текстурата им става по-маслена и кремообразна. Тъй като ядките абсорбират повече и повече вода, те се надуват, а текстурата им става по-мека.

Защо накисването на ядки е полезно за здравето?

Как да киснем ядките?
Процесът на накисване е доста прост и всичко, от което се нуждаете, е малко ядки, вода и сол.

От какво имате нужда:
* 4 чаши (560 г) бадеми или други ядки
* вода за покриване
* 1 с.л. сол

Стъпки при накисване
1. Заливане с вода
Поставете ядките в голяма купа. Добавете достатъчно хладка вода, за да ги покриете напълно и още допълнително 5 см вода. Изсипете солта и разбъркайте ядките, за да се разпредели солта равномерно. Може да киснете толкова ядки наведнъж колкото искате. Използвайте 1 супена лъжица сол на 4 чаши ядки. Може също да киснете семена, боб, зърнени храни и бобови растения, като използвате същия метод.

2. Накисване
Накиснете ядките. Различните ядки се нуждаят от различно време за накисване. Поставете ги на хладно и тъмно място за периода на накисване.

Ето от колко време се нуждаят различните ядки за накисване:
* бадеми и бразилски орехи - 12 часа
* лешници, орехи, кедрови ядки - 8 часа
* кашу - 6 часа
* макадамия - 4 часа

3. Изцеждане и изплакване
Когато ядките се накиснат за препоръчителното време, изцедете водата, като изсипите ядките в цедка. Пуснете прясна, студена вода върху ядките, за да ги изплакнете. След като ядките са изплакнати, поставете ги върху чиста кърпа, за да се отцедят от излишната вода.

Защо накисване на сурови ядки във вода преди ядене се препоръчва?

4. Изсушаване на ядките
След като ядките ви се накиснат, може да ги консумирате така, без да ги изсушавате. Но дехидрирането им премахва не само водата, но и ги прави по-хрупкави, а много хора предпочитат текстурата на хрупкави ядки. Ако нямате дехидратор, поставете ядките върху тава за печене и ги запечете във фурната на най-ниската температура.
* Разстелете ядките в тавата на дехидратора в един слой.
* Включете дехидратора на 66 градуса.
* Дехидрирайте ядките за около 12 часа. Ако ги предпочитате по-хрупкави, удължете процеса с още 3 до 12 часа.

5. Съхранение
Наслаждавайте се на ядките. Прехвърлете остатъците от дехидрираните ядки в херметически затворен контейнер и ги съхранявайте в хладилника за две седмици. За по-дълъг срок, съхранявайте ядките във фризера до два месеца.
Ако сте избрали да не ги изсушавате, може да ги съхранявате в хладилника и да ги консумирате в рамките на 4 часа след отцеждането.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес