Косопад? Ето каква е добрата грижа за косата

3119
Косопад? Ето каква е добрата грижа за косата
Снимка: iStock

Косопадът е често срещан проблем в целия свят, като засяга 70% от мъжете над 70 години и 50% от жените над 50 години. Обикновено хората погрешно се опитват да избегнат косопада, като променят начина си на живот, но въпросът е по-скоро в рутинната грижа за косата. Ето как да се грижите за косата си докато я миете: 

Използвайте качествен шампоан и балсам и се старайте да миете косата си всеки втори ден. Също така имайте предвид, че температури над 180 градуса могат сериозно да увредят косата ви, затова не забравяйте да използвате спрей за топлинна защита, когато я оформяте.

Страдате от есенен косопад – ето какво е вашето спасение

Друго нещо, на което е добре да обърнете внимание е, да не разресвате косата си когато тя е все още твърде мокра, тъй като тогава е най-податлива на увреждане. Ако се налага да разресвате косата си, по-добре е да вземете широк гребен. Не по-малко важен момент е да се уверите, че на рафта в банята ви има пилинг или скраб за скалп. Ексфолирането на мъртвите кожни клетки значително ще ускори процеса на премахване на излишния косопад. 

Оказва се, че не е мит и предположение, че балансираното хранене, здравословният сън и дори редовните физически упражнения могат значително да повлияят на състоянието на косата ви. Aдекватният прием на протеини е ключът към здрава коса и бърз растеж. Освен това не забравяйте да изпивате дневната си квота вода: косата е 10% вода, така че се нуждае от постоянна хидратация. 

Сезонен косопад: Кога е време да посетите лекар?

Бъдете внимателни в експериментите си с маски със загряващ ефект за скалпа. Ако се използват неправилно, те могат да причинят изгаряния и да доведат до още по-голям косопад.   

Едно от най-важните условия в борбата с косопада е консумацията на витамин D и витамин В12. Това е един от основните източници на витамин D, който се използва в организма на човека. Повечето от нас имат недостиг на витамин D, който поддържа косата здрава и в режим на активен растеж, като помага за създаването на нови фоликули и регулира имунната система. На свой ред витамин В12 се съдържа само в животинските протеини, така че когато изпитвате косопад, косата ви се нуждае от него също толкова силно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com