Къде живеят елфите

19555
Къде живеят елфите
Снимка: https://pixabay.com/

В западноевропейските митове и легенди често се споменава за магически народ наричани елфи. За тях разказват както немско-скандинавските легенди, така и келтският фолклор. Тези същества са описани по различен начин в различни митологии. Някои източници ги изобразяват като раса, близка с хората, други като духове на природата.

 

 

 

 

Къде живеят елфите и с какво са известни?

Тези необичайни същества са невероятно красиви. Те имат изискани черти, дълги и заострени уши, наклонени очи. Те живеят в горите и са нощни. Могат да бъдат чути с песни и музика, а омайните гласове карат човек да забрави за всичко. Елфите са способни да създават магически предмети и да лекуват най-тежките болести. Те рядко се появяват пред хората, като старателно избягват срещите. В британската традиция по-често се срещат описания на малки същества с прозрачни крила, които притежават тайните на природата и магически сили.

Скандинавците разделят всички елфи на светли и тъмни. Последните имат зъл нрав, живеят под земята и имат тъмна кожа. И добрите, и злите елфи са чужди на понятия като добро и зло. За тях само това, което е добро за техния народ е добро иначе. Със своя непредсказуем характер тези герои плашат всички, които срещат, защото техните лудории често водят до неприятности.

Елфите във фолклора на различни страни

Тези същества са приемани и описвани по различен начин във Великобритания, Шотландия, Ирландия и цяла Северна Европа. Описват ги по всестранни начини: от зли и коварни демони до забавни и палави феи. В Скандинавия, особено в Швеция, често са представени като горски духове, живеещи в дърветата. Преди появата на християнството и през първите десетилетия шведите им поднасяли жертви. И днес в шведските гори има места, където са разположени древни олтари. На английски често ще намерите истории за феи - малки вълшебни човечета, които могат да правят добро, но често правят и зло под прикритие. На някои места в Англия, все още вярват в добрите, но пакостливи елфи, които крадат непрекъснато нещо. Всички тези митове и легенди отдавна и здраво се преплитат помежду си и днес е трудно да се каже къде е първоизточникът.

1800 елфи и джуджета атакуват рекорд на Гинес в FUNtasy Ring Park

1800 eнтусиасти, маскирани като елфи и джуджета, ще опита да събере най-големият увеселителен парк на закрито на Балканите – FUNt...

Елфи в литературата

Без съмнение такава плодородна тема не би могла да остане без вниманието на писатели и поети. Елфите са споменати от Шекспир, Гьоте, Киплинг и от по-малки автори. Днес е невъзможно да си представим литературната „фантазия“ без тези същества. Умовете и сърцата на читателите са завладени от безсмъртната и безкрайно красива раса на елфите на Средната земя. Известните „Хобит“ и „Властелинът на пръстените“ на Толкин ни разказват очарователната история на този народ. Толкин го описа толкова ярко и убедително, че целият свят е пропит от техния чар.

Как си представяме елфите днес?

Най-вероятно хитри, но в същото време мъдри и необикновено красиви. Всички те, светли и тъмни, добри и зли, силни и крехки, не ни оставят безразлични и ни карат да препрочитаме вълнуващата сага за техния живот отново и отново.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com