Къде се намират мощите на светите братя Кирил и Методий?

6598
Къде се намират мощите на светите братя Кирил и Методий?
Снимка: iStock/Guliver

В навечерието на 24 май все по-често чуваме имената на светите братя Кирил и Методий, на които дължим славянската писменост и книжовността. Дни преди светлия празник през 2022 година, когато медиите "гръмнаха" със заглавия, че България посреща мощите на Кирил и Методий и те ще бъдат достъпни за поклонение в храма „Св. Неделя" от 23 до 25 май, се разигра грозна сцена, свързана с темата и породена от противопоставянето на вярата и науката една срещу друга с две напълно противоположни твърдения – историците не приеха за истина, че костите, донесени у нас за поклонение преди празника, са автентични, като се прокрадваха и категорични твърдения от страна на учените, че никой не знае дори къде са погребани светите братя.

Каква е истината, къде са мощите на Кирил и Методий и какви са различните мненията по въпроса ще се опитаме да предадем в тази статия, без да взимаме страна. Оставяме на вас сами да решите на кого да вярвате, къде е истината, защо се изопачава, ако така смятате и като цяло има ли значение доколко автентични са мощите на онези, на които имената няма никога да потънат в забрава и на които всички славяни се покланят?

Какво твърдеше църквата за мощите на Кирил и Методий?

В навечерието на 24 май 2022 година Българската патриаршия оповести, че мощите на Кирил и Методий пристигат в България за поклонение по случай светлия празник. Обявено е, че мощите са пристигнали у нас от светогорския манастир „Есфигмен“, където били върнати от Римокатолическата църква на Солунската архиепископия през миналия век. Мощите – частица от ръката на Кирил и две частици от ребрата на Методий били напълно автентични според думите на църковни лица. Учените обаче не са съгласни.

Какво твърдяха учените за мощите на Кирил и Методий?

БАН и по-специално Института по балканистика изразиха становище, че мощите не са автентични, тъй като никой не знае със сигурност къде е гробът на светите братя. Известно е, че Кирил е погребан в Долната базилика на „Сан Клементе“, но въпреки проучванията, продължили десетилетия, точното място на гроба му не е идентифицирано, поради което плоча с името му е поставена на произволно място. От там започва и заблудата с намерените мощи, които вероятно принадлежат на съвсем друг човек. Още по-трудно е учените да определят мощите на Методий като автентични, защото според твърденията им неговият гроб не е известно изобщо къде се намира.

Има ли мощи на светците и къде се намират?

И все пак – означава ли този спор и несъгласието на учените с църковните служители, че мощите на Кирил и Методий не съществуват и не можем да се поклоним пред тях? Всъщност не. По думи на професори от Института по балканистика към БАН в резултат на дълги изследвания през 1858 година е открита частица от мощите на Свети Кирил – костичка от пръста му, съхранявана в параклис на стара аристократична фамилия в Италия. Откритието е на проф. Ленард Бойл, който съумява да намерите изгубените мощи, които изчезват по времето, в което Наполеон навлиза в Италия, обявява я за своя и достига Рим. Поради плановете на Наполеон за строеж на голям булевард, който да води към Неапол и който е следвало да мине точно през базиликата „Сан Клементе“, било разрешено на римските аристократи да приберат от базиликата и скрият на сигурно място или  домовете си ценните реликви от базиликата. Така мощите на Свети Кирил се оказват скрити от графско семейство в малка църква извън замъка им и са върнати на мястото им, благодарение на дългогодишните проучвания и търсене на тези мощи от страна на проф. Ленард Бойл.

Къде се намират тези толкова ценни реликви днес е въпрос, който има, за щастие, отговор. Те не са загубени и местоположението им е ясно. Представени от папа Павел VІ през 1963 година пред архиепископи и епископи в Сикстинската капела, мощите са положени само два дни по-късно в параклиса, построен по-рано в памет на двамата славянски равноапостоли в базиликата „Св. Климент“. В олтара на Горната базилика „Сан Клементе“ реликвата се съхранява и до днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Ползите и вредите от газираната вода - можете ли да я пиете всеки ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com