Лампичките на таблото - какво трябва да знаем за тях

6973
Лампичките на таблото - какво трябва да знаем за тях
Снимка: iStock

Когато стане нещо нередно по автомобила, на таблото светва лампичка. Коя какво оказва и защо е важно да ги знаем, научете сега:

Всички лампички върху таблото са от значение за една или друга част от автомобила. Те са знак, че някъде, нещо не е наред и дават навременен сигнал, на когото шофьорът трябва да обърне внимание.

Съществува голямо разнообразие и значение, а когато не сме достатъчно информативни, може да се стигне до сериозен проблем.

Какво значат лампчиките на таблото, защо светят?

За да не стане така, че колата да ви остави на пътя или още повече да се окаже провокатор на ПТП, най-добре е да посетите техническо лице. Многото и различни лампички на таблото могат да означават разчлени технически неизпровоности. Едни от тях са еднакви за всички видове автомобили, а други са строго специфични, според година на производство, модел, марка и пр.

Кои са най-често срещаните лампички на таблото на автомобил, които могат да дадат сигнал или да имат лека разлика в пиктограмата.

Температура на охладителна течност

Изобразена е с вълнички с термометър и наподобява кораб. Когато свети, сигнализира повишена температура в течността за охлаждане. Това значи, че двигателят прегрява. Ако видите тази лампичка, спрете колата и проверете нивото охладителна течност, а също прегледайте за течове.

Ниво на масло

Пиктограмата за ниво на маслото изобразява газена лампичка с капка. Когато тя свети, значи, че нивото на масло е ниско и трябва да долеете или предстои смяна на масло. Ако колата е работила, трябва да изчакате да се охлади и тогава да проверите нивото.

Повреда в двигателя

Символът прилича на подводница. Индикира редица проблеми. Ако светне, най-добре е да потърсете спешно сервиз за обслужване и е желателно колата да стигне до него с репатрак.

Система на спирачките - антиблокираща

Представлява кръгче с надпис ABC. Когато свети, значи има проблем с нея. Трябва да потърсите сервизно обслужване с компютърна диагностика.

Акумулатор

На картинката е батерия със символи „минус“ и „плюс“. Означава, че акумулатора е с нисък заряд. Може да заредите или да смените, а може и да е откачена жичка, изгорял диоди.

Ниво на гориво

Пиктограмата показва бензинова колонка, а причината да свети е ясна: Горивото намалява и трябва да заредите.

Сигнал за колани

Триковете за бърз ремонт на автомобила и за вашето удобство

Да, може да сте запознати с органите за управление във вашия автомобил. Може да не сте чели ръководството на собственика за вашия автом...

Изображението представлява късокрако човече, прерязано от две. Означава че някои в автомобила е без поставен колан.

Повечето съвременни автомобили разполагат със звуков сигнал, които също дава индикация за нередност. Използват се „залъгалки“ за колани, които се поставят, за да не пиши автомобила.

Въздушни възглавници

Представлява човече в седнала позиция с колан, а пред него има голям кръг/топка, това е въздушната възглавница. Ако свети, значи има повреда в аербеците, цялата система или отделен модул. Причините може да са в повреден датчик за колан. Деактивиране на еърбеците, когато поставите детско столче или друго, при което ще трябва да потърсите сервиз.

Фаровете за мъгла

Аксесоарите, които нашата кола заслужава

Всеки помни първата си кола. Свободата, която ти дава, и радостта, ако в нея има поне радио. Грижата, която полагаме – да е чиста...

Наподобяват медуза. Пиктограмата е знак, че са включени фарове за мъгла. В случай, че сте в среда с „намалена видимост, заради мъгла, дъжд, снеговалеж или други неподходящи условия“, то всичко е добре. Ако обаче не е така, нямате право да включвате фарове за мъгла. Може да ви наложат глоби.

Налягане в автомобилните гуми

Представлява челюст с удивителен знак. Когато свети, показва, че има проблем с налягането в някоя от 4-те гуми. В случай, че има спад рязко в налягането на висока скорост, това може да доведе и до спукване.

Дизелова лампа за подгряване

Този индикатор представлява пружинка и се намира само на таблата на дизеловите автомобили. Светеща пиктограма с този символ означава, че има проблем с подгряващи свещи. Ако се случва само за момент при запалване, пробвайте пак, като преди това изгасите автомобила. При постоянно светеща лампичка посетете сервиз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е най-доброто време за пиене на зелен чай

Кои чайове помагат за успокояване на нервен стомах

Кои чайове се препоръчват за добър сън

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com