Ледът не винаги е полезен, когато се контузите

2485
Ледът не винаги е полезен, когато се контузите
Снимка: iStock/Guliver

Кое е първото нещо, което правим, щом се ударите или навехнете крака си например? Вероятно да положите студен компрес, а ако имате лед под ръка, и той влиза в употреба. Това се прави с цел да не се подуе удареното място, да се облекчи болката и да се предотвратят по-големи проблеми. Ледът има славата на естествено болкоуспокояващо, което се ползва дори на терен от професионални спортисти. Това е така, защото той има свойството да отнема болката при напрежение в мускулите. По този начин играчите могат да се върнат на терен, дори да имат някаква травма, те почти не усещат болката.

С лед обаче не можете да излекувате контузията и това е нещо много важно, което хората трябва да знаят. Ледът е временно решение, докато стигнете до болница например или до личния си лекар. Той облекчава мястото, но не го лекува. След него нараняването все още съществува, то не е зараснало. Ако не третирате проблема по подходящ начин, той може да се разрасне и задълбочи. Трябва да посетите лекар, за да ви предпишат съответните медикаменти, лечение, а понякога и хирургическа намеса, ако травмата е по-сериозна.

На това мнение са и американски учени, според които действието на леда е единствено да забави преминаващия импулс през нервите, което води до облекчаване на болката, но временно. Друг минус на третирането на болно място с лед е, че то може да причини още по-голямо нараняване, защото когато спортистите се върнат на терен, те могат да навредят на същото място и да направят травмата още по-голяма, а често и с фатални последици. Ледът заблуждава болката, но ние знаем, че тя е там и трябва да се отнасяме по съответния подходящ начин към нея.

Действието на леда може да се изрази с намаляване на еластичността и силата на мускулите в рамките на 15 минути след като е бил положен на засегнатото място. При някои хора ефектът от поставяне на леда е толкова силен, че те не могат да контролират засегнатия крайник в пространството, което не говори никак добре за този метод за временно решение за облекчаване на болката.

От всичко казано дотук става ясно, че третирането на засегнати места с лед все пак не е толкова полезно. По-добре е веднага да потърсите лекарска помощ. Разбира се, ако сте си у дома и навехнете крака си, може да положите лед, за да успеете да стигнете до лекаря си, но трябва да сте много внимателни, докато го правите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

В коя държава е най-голямо пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com