Легалното теглене на музика в света нараства

14690
Легалното теглене на музика в света нараства

Глобалните продажби на музика на всички носители и медии нарастват за първи път от 1999 г. насам с 0,3% - 12,62 млрд. евро, съобщи Международната федерацията на звукозаписната индустрия /IFPI/, предаде БГНЕС.

Добрите резултати "са трудно спечелен успех в една индустрия, която успява да се обновява, да се бори и да се преобразува в рамките на десетилетие", заяви Франсис Мур, изпълнителен директор на федерацията, чийто офис се намира в Лондон. Федерацията представлява около 1400 звукозаписни компании от целия свят.

Според Мур легалното качване на музика от сайтове като iTunes на Епъл /Apple/ и други нови източници на приходи най-накрая са започнали да компенсират спада от продажбите на CD.

Приходите от директни продажби през мрежите са нараснали с 9% през 2012 г. или 34% от общите приходи и има 4,3 милиарда законни изтегляния на песни и албуми.

Използването на услугата абонамент /което позволява на потребителите да слушат музика безплатно с реклама или без реклама, но с платен абонамент/ е нараснало с 44% или с 20 милиона потребители по целия свят през 2012 година.

Но според звукозаписната федерация, индустрията все още е изправена пред "препятствия" в интернет ерата.

"Нашите пазари се изкривяват от незаконните и безплатни сваляния на музика", казва Франсис Мур. "Това е проблем, за решаването на който правителствата имат важна роля като изискват сътрудничество от големите рекламодатели, търсачките, доставчиците на интернет услуги и другите посредници", аргументира се той.

Канадската певица Карли Рей Йепсен води глобалните продажби на сингли през 2012 г. с песента си "Call Me Maybe" с продадени 12,5 милиона копия, следвана от белгийско-австралийската певица и автор на песни Gotye и баладата й "Somebody I Used To Know"

Суперзвездата от Южна Корея Сай се нарежда на трето място /9.7 милиона продадени копия/ със световния хит "Gangnam Style".

При албумите води британската певица Адел, с втория си "21". Тя триумфира за втора поредна година, с продадени 8,3 милиона копия. Следвана е от Тейлър Суифт с 5,2 милиона от албума "Red".

Destiny`s Child се събират

В края на януари женско трио Destiny`s Child ще се върне отново на сцената с нов проект, съобщи БГНЕС. Новината обяви 31-годишната Бион...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно