Лекар: Това са най-рисковите заболявания за всяка кръвна група

2994
Лекар: Това са най-рисковите заболявания за всяка кръвна група
Снимка: iStock

Според най-разпространената класификация, човек има 4 кръвни групи. Те се различават по два основни показателя - антитела в плазмата и антигени върху червените кръвни клетки (еритроцити).

·         Първа - I (0)
·         Втора – II (A)
·         Трета – III (B)
·         Четвърта - IV(AB)

Според тази класификация носителите на кръвна група I са универсални донори на еритромаса (маса червени кръвни клетки, лишени от плазма) - тяхната кръв може да се прелива на реципиенти от всички останали групи, но те могат да приемат кръв само от група I.

Носителите на група IV се считат за универсални реципиенти на кръвна плазма - те могат да приемат кръв от всички останали групи, но могат да дават само на тези с кръвна група IV.

Хората с кръвни групи II и III могат да приемат кръв само от своята група и първа и да я дават на реципиенти със собствена кръвна група и четвърта. Рискът от заболявания може да се определи по кръвна група, но за това си струва да разкажем още няколко важни аспекта.

Чувствителността към заболявания по кръвна група е много важно да се знае, за да се разбере кои системи на тялото трябва да бъдат проверени първо като най-податливи на риск.

Най-много са например хората, които са носители на кръвна група I - приблизително 42% от населението на света.

Кръвна група II е малко по-рядко срещана, но делът на хората тук също е невероятен - той е около 37%.

Най-малък дял имат III и IV кръвна група - съответно 13% и 8%.

Връзката между храната и кръвните групи

Ето най-рисковите заболявания за всяка кръвна група

Кръвни съсиреци

Изследователи от Дания са изследвали как кръвната група взаимодейства с генетичното предразположение към дълбока венозна тромбоза или кръвни съсиреци в долните крайници. Проучването анализира резултатите от повече от 30 години наблюдение на здравословното състояние на 66 хиляди души.

В резултат на това е установено, че хората с кръвни групи II, III и IV имат 40% по-висок риск от развитие на дълбока венозна тромбоза, отколкото тези с най-често срещания тип I. Освен това, едно допълнително проучване, което изследва влиянието на различни фактори върху риска от развитие на заболяването демонстрира: Кръвна група IV повишава риска с 20%, а наднорменото тегло и тютюнопушенето - съответно с 16% и 6%. Така сред заболяванията на 4-та кръвна група може да се разграничи тромбозата.

Сърдечни заболявания

Кръвна група IV имат най-голям риск от развитие на сърдечни заболявания - 23%.

Рак на стомаха

Изследователи от Каролинския институт (Швеция) установиха, че кръвна група II увеличава риска от развитие на рак на стомаха с 20%. В същото време пациентите с I кръвна група демонстрират по-ниска резистентност към бактерията Helicobacter pylori, която причинява гастрит и стомашна язва. Болестите на хората с кръвна група 1 ще бъдат най-често срещаните сред населението, тъй като тези хора живеят най-много на Земята.

Мъж и жена с еднаква кръвна група – рисково ли е за потомството?

Деменция и загуба на паметта

Хората с кръвна група IV имат най-висок риск от развитие на свързано с възрастта когнитивно увреждане: както показват резултатите от едно проучване, наличието на кръв от тази група увеличава риска с 82%. Учените обясняват това с факта, че хората с кръвна група IV са склонни да имат по-високи нива на специален вид протеин, който влияе върху съсирването - и играе важна роля в развитието на деменция, свързана с възрастта. Хората с кръвна група 4 нямат късмет. Каквито и заболявания да вземете, рискът от тях е по-висок при тях. Въпреки това, не трябва да се разстройвате, защото начинът на живот играе важна роля в това.

Инсулт

Хората с кръвна група I са най-защитени от развитие на инсулт: рискът при тях е само 9%. Специалистите все още не са готови да отговорят на какво точно се дължи този модел, но напомнят, че след 40 години е важно да контролирате кръвното си налягане и по възможност да се откажете от пушенето и прекомерната консумация на алкохол. Рискът от заболявания въз основа на кръвната група е трудно да се оцени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com