Лесен начин да осигурите безопасност на своето дете в басейна и морето

1084
Лесен начин да осигурите безопасност на своето дете в басейна и морето
Снимка: iStock

Въпреки че през последните няколко седмици времето хич не подсказва, то лятото е ... почти тук. А това означава само едно – ваканция, море и забавление за децата в басейна и/или морето. Ако искате да си осигурите спокойна почивка и да не се притеснявате за детето си, когато плува и си играе във водата, то трябва както да го наблюдавате, така и да му изберете подходящ бански. За съжаление, понякога се случват инциденти в басейните и моретата, затова трябва да се вземат превантивни мерки.

Разбира се, малчуганите трябва винаги да са пред погледа ви, както и да са с плувки или спасителни жилетки, ако не могат да плуват добре. Но колко от вас са се замисляли, че цветът на банския също е от значение ? Според редица проучвания цветът има значително влияние върху видимостта във водата, което е ключов фактор, когато става въпрос за получаване на животоспасяваща помощ при удавяне.

Колко градуса трябва да е водата в басейна?

Според експертите по безопасност бялото и синьото не са никак подходящи за детски бански, защото изчезват в басейни със светло дъно. За да бъде детето ви видимо отдалеч, изберете му ярък и контрастен бански костюм.

За да установят специалистите кой цвят бански е най-подходящ за деца, те са провели три теста – един в басейн с тъмно дъно, един в басейн със светло и един в открити води. Наблюденията са проведени чрез правене на снимки на бански в различни цветове, плаващи на повърхността на водата и след това повторно заснемане, потопени на дълбочина 45 сантиметра. Видимостта е била нулева за всички цветове на дълбочина 60 сантиметра, когато водата не е спокойна.

Резултатите от проучването варираха леко между трите тестови среди – бялото напълно изчезва при басейн със светло дъно, но се вижда донякъде, когато дъното е тъмно. Ярките и контрастиращи цветове се виждат най-добре – неоново, зелено, жълто, оранжево и др.

Опасности, които ни дебнат покрай басейна

Дори в спокойна вода белите и светлосини бански са доста трудни за забелязване, докато ярките цветове се виждат лесно. По време на експеримента не само бялото и синьото се виждаха трудно, а всички цветове с изключение на неоновите.

Затова, когато избирате бански костюм на своето дете, по-добре се спрете на ярък цвят. Така ще го виждате и вие самите много по-лесно, когато се гмурка в басейна или бяга с другите деца на плажа. А и неоновите цветове са доста свежи и подходящи за летните ваканции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com