Лятна вкусотия: Как се приготвя най-вкусният домашен сладолед

1812
Лятна вкусотия: Как се приготвя най-вкусният домашен сладолед
Снимка: iStock/Guliver

Сладоледът – едно от най-консумираните сладки летни изкушения, бил десерт със секретна рецепта, създаден преди около 5000 години в Китай за императорите. Приготвян бил от планински лед и сняг с добавени плодове – най-често нар, както и с ароматен пчелен мед. В Европа историята на сладоледа започва едва през XIII век, когато рецепта за плодов сладолед е донесена в Италия от Китай от Марко Поло. До онзи момент Старият континент не познавал тази наслада. През 1676 г. е създадена кооперация от сладкари във Франция, които произвеждали сладолед за пазара по рецепта, обявена за държавна тайна. Век по-късно на бял свят се появява първата готварска книга с рецепти за сладолед и всеки получава уникалната възможност да приготви лятната ледена вкусотия в дома си.

Днес вкусната и разхлаждаща някогашна императорска наслада се продава буквално на всяка крачка, а брандовете, предлагащи сладолед, вкусовете и рецептите са безчет. И макар в търговската мрежа да има цели огромни витрини, посветени на сладоледа, домашният е предпочитан от мнозина, тъй като могат сами да решат какво да сложат в него, колко сладък да е, както и да контролират съдържанието, тоест да го приготвят не само вкусен, но и полезен. Лятото е в разгара си и с удоволствие споделяме с вас една лесна рецепта за най-вкусния домашен сладолед, с който да изненадате семейството и приятелите си и да се освежите в горещите дни, когато живакът в термометъра неумолимо се покачва.

Още: Пригответе уникален домашен сладолед от диня - няма да искате да купувате от магазина!

Предимства на домашния сладолед

Предимствата на домашния сладолед са безспорни – знаете какво слагате в него, може да изберете най-качествените продукти, може да приготвите лакомството диетично, използвайки подсладители.

- Домашният сладолед не съдържа консерванти и оцветители и може да бъде не просто вкусен и разхлаждащ, но и полезен за здравето.

- Друго ценно предимство на домашния сладолед особено в период на икономически кризи, инфлация или стремеж на домакинството за спестява пари, е поне двойно по-ниската му цена. Домашният сладолед със сигурност ще е по-икономичен и за бюджета ви, тъй като не заплащате опаковка, реклама, транспорт, както и печалба на производителя и куп други разходи.

- Домашният сладолед е изключително добър избор за страдащите от алергии или хранителна нетолерантност, тъй като лакомството, приготвено у дома, може да не съдържа мляко, яйца, лактоза, захар, ядки или друг продукт, към който имате алергия. Вместо да четете ситни етикети с цялото съдържание на сладоледените кутии в магазина, ще ви е по-лесно да го забъркате вкъщи.

- Може да добавите любимия си вкус в домашно приготвения сладолед, който не откривате в търговската мрежа. Обичате определен ликьор? Няма проблем, просто го добавете и се насладете на резултата.

Още: Как да си направим домашен сладолед за 5 минути?

Рецепта за най-вкусния домашен сладолед

Миналият месец – на 10 юни – сладоледът отпразнува поредния си рожден ден. Датата 10 юни 1786 г., когато леденото изкушение е пуснато масово на пазара в Америка, се счита за рождена за сладоледа. Малко закъсняло честване, но защо не отбележите празника на вкусното лакомство с домашен сладолед? Тъй като предполагаме, че не разполагате със специална машина за приготвяне на сладолед, рецептата, която споделяме с вас, изисква само миксер и не поражда необходимост от специална техника за производство на сладолед.

Какво ви е необходимо? Освен миксера, разбира се. Любимият ви плод – изберете го сами, ние се спряхме на малини, които трябва да са предварително замразени. Освен плодовете са ви нужни и:

Ако в посочените съставки има такава, към която сте алергични, винаги може да я пропуснете и замените с друга. Например кравето мляко може да замените с растително, ядките да замените с шоколадови пръчици и т.н.

Още: Бърз и лесен домашен сладолед с шоколад!

Как се приготвя най-вкусният домашен сладолед?

Първо трябва да разбиете захарта или подсладителя с жълтъците и млякото. След това към сместа се добавят замразените плодове и накрая битата сметана и добавките – ядки, кокос, канела, ликьор или каквото сте избрали. Ядките и кокосът може да не смесвате с целия сладолед, а да служат за поръска на порциите на тези, които нямат проблем с консумацията им. Сместа се замразява във фризера, след което може да украсите в чаши и поднесете насладата на онези, които с нетърпение очакват най-вкусния домашен сладолед на масата си.

Рецепта за домашен сладолед

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com