Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Метеорит уби човек с директно попадение за първи път в историята

08 февруари 2016, 12:44 часа

Метеорит уби човек за първи път в историята, съобщава RT.

Инцидентът е станал в събота в индийския град Велор, където според местните власти малък небесен обект се е врязал в близост до местен университет, убивайки шофьор на автобус и ранявайки още трима души.

Първоначалната версия е била, че е избухнала бомба, но отзовалите се на място екипи на полицията не са открили следи от експлозиви, а в образувания кратер с дълбочина от около метър е открита скала.

Шофьорът е вървял към автобуса си, когато е бил ударен от метеорита. Загиналият, който е идентифициран единствено с името Камараж, е бил изхвърлен на няколко метра във въздуха от удара. Смъртта му е констатирана веднага след пристигането на екипите на спешна помощ.

От падането на космическия камък са пострадали още трима души, намиращи се в близките автобуси и сгради.

Правителството в Индия обеща да осигури най-доброто лечение и да плати компенсации на потърпевшите от "нелепата злополука", предаде OFFNews.

Макар метеорити често да удрят сгради и превозни средства с хора в тях, досега не е имало жертви. Най-близкият до фаталния инцидент беше случаят в Челябинск през 2013 г., където метеорит се взриви в небето над Русия, повреждайки стотици сгради и ранявайки повече от хиляда души.

Според астрономи рискът човек да бъде убит от метеорит са 1 на 700 хиляди.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес