Мистерията на Бермудския триъгълник: Какво не знаем?

1930
Мистерията на Бермудския триъгълник: Какво не знаем?
Снимка: Pixabay.com

Бермудският триъгълник, известен още и като "Дяволския триъгълник", е географска зона в Атлантическия океан, описвана най-често като район, разположен между три мислени прави, свързващи най-южната точка на Флорида, най-северната точка на Бермудските острови и най-източната на остров Пуерто Рико

Легендата за "Дяволския триъгълник"

Снимка: Envato

Много са твърденията от къде Бермудският триъгълник добива своята популярност и име. Според статия на "Bermuda", терминът е въведен през 1964 г. от американското списание за целулоза Argosy. Статията, чийто автор е Винсънт Гадис, разглежда случаите на изчезнали самолети и кораби в този район. 

Друго твърдение за популярността на мистичната локация е публикация от 16 септември 1950 г. във вестник "Маями Хералд Асошиейтед Прес" на Едуард ван Винкл Джоунс.

Конкретният повод за статията е изчезването на 56-метровия товарен кораб "Сандра" през април същата година, включвайки и странните случаи на безследно изчезналите през втората половина на 40-те години пет торпедни бомбардировача "Груман Авенджър" (инцидент, известен като "Полет-19") и пътническите самолети DC-3, "Стар Тайгър" и "Стар Ариел". Тези случаи, както открити подобни от предишните десетилетия и новопоявили се с времето, биват популяризирани от медиите в световен мащаб.

"Медийната буря" достига своята кулминация през 1974 година, когато Чарлз Берлиц издава своята книга "Бермудският триъгълник".

В книгата Берлиц разработва няколко хипотези за предполагаемите изчезвания. Едно от тези предполагаеми твърдения гласи, че Бермудският триъгълник всъщност е страничен ефект от унищожаването на Атлантида. Книгата става обект на критика в труда на Лари Куше от 1975 г. "Мистерията на Бермудския триъгълник - разкрита", в който Куше цитира грешки в докладите за изчезнали кораби. 

Появяват се различни хипотези, които целят да обяснят "мистичните" изчезвания на кораби и самолети - водни циклони, цунами, магнитни аномалии, черна дупка, чудовища, портали и още много други. 

Снимка: Envato

В някои от случаите на Триъгълника се говори за неточно работещи уреди за навигация, което кара някои изследователи да предложат хипотезата за т.нар. електронна мъгла.

Инцидентите

"Полет-19"

"Полет-19" е тренировъчен полет на пет торпедни бомбардировача TBM Avenger, които изчезват на 5 декември 1945 г.

Полетният план на ескадрилата е планиран да ги отведе право на изток от "Форт Лодърдейл" за 141 мили (227 км), на север за 73 мили (117 км) и след това обратно през последния етап от 140 мили (225 км), за да завърши упражнението. Полетът така и не се завръща в базата. Изчезването е обяснено с навигационна грешка, довела до изчерпване на горивото на самолета.

"Циклоп" 

Инцидентът, довел до най-голямата загуба на човешки животи в историята на САЩ, който не е свързан с битка, се случва, когато товарният кораб "Циклоп", превозващ пълен товар с манганова руда и с един неработещ двигател, изчезва безследно с екипажа от близо 306 души. Предполагаемото време на изчезване е след 4 март 1918 г., след напускане на остров Барбадос.

Въпреки че няма убедителни доказателства за нито една теория, съществуват много независими хипотези. Някои обвиняват бури, други преобръщане, а трети предполагат, че вражеската дейност по време на войната е виновна за загубата. 

Освен това два от корабите-сестри на "Циклоп", Proteus и Nereus, впоследствие са изгубени в Атлантическия океан по време на Втората световна война. И двата кораба превозват тежки товари от метална руда, подобна на тази, която е натоварена на "Циклоп", по време на неговото фатално пътуване. И в трите случая, най-вероятната причина за потъването се счита структурна повреда поради претоварване с много по-плътен товар от проектирания. 

Според експерти днешните модерни кораби, самолети и метеорологичните прогнози осигуряват безопасно преминаване през този участък от океана. Военноморските сили на САЩ, бреговата охрана на САЩ, Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA) и много други надеждни институции твърдят, че не действат свръхестествени сили и че районът е много посещаван и безопасен. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com