Мит ли е ползата от миенето на зъбите със сол?

4205
Мит ли е ползата от миенето на зъбите със сол?
Снимка: https://www.marinovadental.com/

Много хора предпочитат да използват органични продукти за своите красота, здраве и хигиена. Сред най-популярните примери са гел от алое вера за повърхности изгаряния, скраб от захар за почистване на грима, ябълков сайдер за пъпки. Има и куриозни случаи. Например през далечната 1829 г. в книга за активистки, борещи се за правата на жените се споменава, че използването на ушна кал като балсам е чудесно средство срещу напукани устни.
Подобен е примерът с използването на солта за почистване на зъби. 

Солта като абразив

Солта има много приложения. Съставена е от малки кристали с остри връхчета, което й придава абразивни свойства. Макар не може да отстрани по-твърди субстанции, солта изчиства някои петна и остатъци от храна.

Пастата за зъби съществува в различни форми още от времето на Древен Египет. Тогава е представлявала смес от натрошени скали и оцет. Начинът й на действие винаги е бил един и същ: абразив, който помага в отстраняването на петна и плака. Съвременните пасти включват още пяна, текстура и традиционния ментов вкус, но, ако погледнете еволюцията на пастата за зъби, основното й свойство е абразивността.
Да, пастите за зъби също имат абразивни свойства, но по-специални. Все пак, има причини защо производителите на паста за зъби не използват някои абразиви като тези, от които е произведена шкурката. Денталните абразиви трябва да са достатъчно силни, за да премахнат плаката, но и достатъчно нежни да не причинят увреждане на емайла.

Лекар: Миенето на зъбите по това време увеличава шанса за дълголетие

Солта отстранява плаката

От техническа гледна точка солта е абразив, който отстранява плаката и хранителните остатъци, полепнали по устата. Освен това солта абсорбира течностите между зъбите, което предотвратява развитието на бактерии, причиняващи лош дъх и инфекции. Използването на сол може леко да избели зъбите.

Ако искате да миете зъбите си със сол, просто потопете четката си за зъби в чашка със сол. Може да я използвате като добавка към пастата. Нo задължително изплакнете устата си добре с вода след това.
Основните ползи от миенето на зъбите със сол включват, антибактериални ползи за зъбите и устата и избелване. Но, разбира се, много зъболекари не ви го препоръчват. 

Храните и напитките, които са ВИНОВНИ за жълтите зъби

Защо не трябва да си миете зъбите със сол?

Според д-р Мат Месина, дентален специалист и професор в Университета в Охайо, няма научни доказателства, че солта избелва зъбите. Много повече са причините ПРОТИВ използването на сол.
Въпреки че солта има абразивни свойства за отстраняване на плаката, с времето може да премахне и емайла от зъбите. Макар някои хора твърдят, че солта избелва зъбите, по-скоро това е бавно отстраняване на емайла. Постепенно може да остане много малко емайл на зъбите ви. Тогава те ще придобият жълтеникав цвят. Това е дентин, вещество между емайла или зъбния цимент и пулпната кухина. Излагането на дентина, го прави уязвим към бактерии, което води до кариес при недостатъчна грижа.

Тъй като солта абсорбира вода, това също може да доведе до други орални проблеми. Може да изсуши лигавиците, отговорни за поддържането на влажност в устата, което причинява сухота. Оттук следва оголване на венците и откриване на зъбния цимент, което ги прави по-уязвими към заболявания на венците, поява на бактерии и гниене. 

Риск има не само за денталното ви здраве, но и за други системи. Консумацията на сол в умерени количества е ОК, но увеличаване на приема й води до различни негативни ефекти. Солта съдържа натрий, прекаленото количество от който причинява високо кръвно налягане, увеличава риска от сърдечни болести, инсулт и проблеми с бъбреците. . 

Накратко, използването на сол за миене на зъбите дълго време не е препоръчително. Абразивността на солта не е подходяща за вашите зъби.    

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Как тютюнопушенето се отразява на психиката ви?

Зодиите, които са най-големите манипулатори: За една от тях никога не бихте предположили

10 грешки в стила, които подчертават корема ви - никога не ги допускайте

Японски психолози: Бърз трик, с който да се отървете от гнева за секунди

Тези опасни мебели никога не трябва да се държат в спалнята

3 неща, които трябва да промените в закуската си, за да отслабнете

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Мачкат всички по пътя си: Тези зодии са най-големите кариеристи

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com