Митът е разгадан – ето колко често трябва да се мие косата

41933
Митът е разгадан – ето колко често трябва да се мие косата
Снимка: iStock

Колкото са приятелките ви и статиите в дамските списания, толкова са и съветите, които сте получили и прочели на тема колко често трябва да се мие косата, което е объркващо и не води до добра грижа за външния вид и красотата ви. Честото миене изсушава косъма, а оставянето на косата замърсена и омазнена може да причини себорея и косопад.

Митът колко често трябва да се мие косата е разгадан и отговорът дават специалистите. Доверете се на експертите, те знаят как да процедирате при всеки конкретен случай, защото всеки тип коса има своите специфични нужди. Ето какво съветват.

Колко често трябва да се мие косата?

Отговорът на този въпрос започва с определяне на начина ви на живот, навиците ви, както и задълбочен поглед на средата, в която живеете и работите. Кулинарните корифеи ще се нуждаят от ежедневно измиване, тъй като косъмът е поел аромата на храната. Същото се отнася и за дамите, работещи в силно запрашена среда, на плажа и т.н.

Живеещите в големите градове, където въздухът е замърсен, по-често ще усещат и косата си миришеща на смог и мръсна за разлика от тези, които населяват високопланински селища. Дамите, които спортуват ежедневно, ще се нуждаят и от по-често измиване на косата в сравнение с тези, които не го правят. Активният начин на живот и изпотяването водят до увеличаване на броя измивания седмично, от които се нуждаете. Дерматологът д-р Рейчъл Назарян, доктор по медицина, включва в определянето на честота на миенето на косата и типа коса.

Как да направите косата гладка: 5 съвета, които работят

  • дамите с тънки, мазни и фини коси следва да ги мият през ден, за да съхранят обема и да не позволят косата да се слепне буквално за скалпа, създавайки усещане за нечистоплътност, неподдържаност и разваляйки общото впечатление за жената,
  • дамите, чиято коса е плътна и нормална, могат да се ограничат до 2 пъти седмично освен ако професията или начинът им на живот не изисква нещо друго,
  • дамите, които са надарени със суха и къдрава коса могат да спестят значително време от това начинание и да измиват косата си само веднъж в седмицата или дори една идея по-рядко,
  • дамите с боядисана коса следва да пазят своята от прекомерно замърсяване, при нужда да използват дори сух шампоан, за да могат да разредят измиванията до 2 в седмицата, без това да повлияе на визията им, като причината е, че боята се измива при третиране с шампоан, а това води до нужда от ново боядисване, което изтощава косъма и коства средства от бюджета.

Д-р Назарян припомня и че тези, които стилизират силно косата си и използват много продукти за целта, следва да я измиват доста често – поне 3 пъти в седмицата, тъй като натрупването на продукт и остатъци от тях причинява възпаление, дразнене и в крайна сметка води до загуба на коса, а това е кошмарът за всяка дама. Как да прецените момента?

Ако искате здрава и гъста коса, яжте тези храни

Нека косата ви води и ви покаже – ако изглежда с натрупани стилизанти или е мазна, време е да я измиете, дори да сте го направили само ден-два преди това. Появят ли се сърбеж, дразнене, усещане за коса, буквално бетонирана с продукти за стилизиране и фиксация – време е за банята. Ако косата ви става хвърчаща и изглежда изтощена след измиване – вероятно прекалявате, преизсушавате косъма, той губи блясъка си и изглежда като слама. Слушайте не съвети на приятелки, а косата си – нейното състояние и начинът, по който чувствате скалпа си и по който изглежда косата ви, ще ви подскажат правилната честота.

Какво друго определя отговора на въпроса колко често трябва да се мие косата?

Колко често трябва да се мие косата зависи и от хормоните ви, които се променят в течение на месеца, както и с възрастта, и следва да се съобразите с тях. Много жени страдат от мазна коса, нуждаеща се от ежедневно измиване, докато са девойки или по време на месечния цикъл, а по време на менопаузата косъмът им става сух и времето в банята може да се разреди значително.

Ако се нуждаете от по-често измиване на косата, тъй като работата или начинът ви на живот го налага, но усещате, че прекалявате и косъмът губи от блясъка си, използвайте шампоан без сулфати и не пропускайте хидратираща грижа, маска, подхранване, крем за дължините на косата, за да я запазите красива и здрава въпреки честото измиване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака

Никой не може да им устои: Топ 4 на най-съблазнителните зодии

Топ 4 на зодиите които се влюбват най-бързо

5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си

Психолог: 4 сигурни знака, че един мъж е влюбен във вас дори да не ви го казва

Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка?

Това са растенията, които са защитници на личното щастие

В коя държава се намира най-големият зоопарк в Европа

На кой остров се намира вулкана Етна

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 13 - 19 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com