Можем ли наистина да изкараме токсините чрез потта?

1225
Можем ли наистина да изкараме токсините чрез потта?
Снимка: iStock/Guliver

Вие сте в седмичния си час по йога, обърнати сте и изпъвате тялото си, докато музика звучи успокояващо на заден план. Концентрирайки се, вие се отпускате още повече в позицията. Капка пот се плъзга по носа ви и се събира върху постелката ви за йога. Инструкторът пее: „Точно така, изкрайте всички тези токсини.“ Услужливо, порите ви се разширяват и кожата ви скоро е хлъзгава заради изпотяването. Преминавате през останалата част от рутината и си тръгвате с чувство на лекота. Прочистени дори. Със сигурност част от тази еуфория се дължи на новото състояние на тялото ви без токсини, нали?

Има един проблем с това понятие: кожата ви всъщност не е отделителен орган. Йогата, както всички упражнения, е безспорно полезна за вас, ако се практикува правилно. Наистина, интензивната активност помага на тялото да се освободи от токсините чрез увеличаване на циркулацията на лимфна течност и кръв, които се филтрират съответно от лимфните възли и бъбреците. Всички токсини, филтрирани от лимфните възли, се отлагат отново в кръвния поток и се елиминират от бъбреците. Черният дроб също така филтрира някои отпадъчни продукти, които се освобождават в червата и жлъчката.

За какво е признак постоянното изпотяване на дланите

Факт е обаче, че краят на пътя за тези отрови - както метаболитни, така и екологични - се покрива от повечето бански костюми. Целта на изпотяването не е да прочисти тялото от токсини, а да го охлади чрез изпаренията. Потта от екринните потни жлези - тези, които покриват по-голямата част от тялото - е 99% вода и съдържа само много малки количества соли, урея и въглехидрати, всички от които са естествени странични продукти от телесни процеси. Апокринните потни жлези, свързани с космените фоликули в аксиларните и слабините, освобождават малко мазнини заедно с вода. Когато се разграждат от кожните бактерии, тези вещества обясняват характерната миризма на зряло за някой, който е стресиран или е тренирал усилено. Мазнините може да съдържат случайни количества мастноразтворими токсини, но апокринните потни жлези не са основен път за отстраняването им от тялото. Всички вредни вещества, които може да са били събрани от филтрите на тялото ви, деликатно казано, се просмукват надолу във вас, а не намокрят вашите йога дрехи. Следващия път, когато инструктор повтори тази реплика за отровната пот, може би можете да посочите учебник по физиология и да хвърлите малко просветление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com