Най-добрите антиоксиданти за вашата кожа според дерматолозите

1988
Най-добрите антиоксиданти за вашата кожа според дерматолозите
Снимка: iStock

Сияйният и младежки тен е желана цел за мнозина, а стремежът към здрава и сияйна кожа доведе до нарастване на интереса към продуктите и процедурите за грижа за кожата. Един от ключовите елементи, които дерматолозите постоянно подчертават, е значението на антиоксидантите. Тези мощни съединения играят ключова роля в предпазването на кожата от оксидативен стрес, който е основен фактор за преждевременното стареене и увреждането на кожата, причинено от фактори на околната среда като UV радиация и замърсяване.

Витамин С

Един от най-мощните антиоксиданти, витамин С, е придобил огромна популярност заради способността си да озарява кожата, да подпомага производството на колаген и да неутрализира свободните радикали. Дерматолозите препоръчват използването на локални серуми с витамин С, които помагат за изравняване на тена на кожата, намаляване на хиперпигментацията и защита от увреждания, причинени от UV лъчите.

Витамин Е

Действайки като защитен щит срещу вредните UV лъчи, витамин Е работи в комбинация с витамин С, за да подсили защитните сили на кожата. Хидратиращите му свойства и способността му да успокоява възпаленията го правят идеална съставка за хора с чувствителна или суха кожа. Витамин Е често се среща в овлажняващи продукти, серуми и слънцезащитни продукти.

Ретинол

Ретинолът е известен не само със способността си да се бори с акнето и да подобрява структурата на кожата, но и с антиоксидантните си свойства. Дериват на витамин А, ретинолът подпомага обновяването на кожните клетки, стимулира синтеза на колаген и спомага за намаляване на фините линии и бръчки.

Грижа за кожата: Ето как да изберете слънцезащитен крем според типа кожа

Екстракт от зелен чай

Снабден с полифеноли, екстрактът от зелен чай е естествен антиоксидант, който помага да се противодейства на уврежданията, причинени от UV лъчите и замърсителите на околната среда. Неговите противовъзпалителни свойства могат да успокоят раздразнената кожа и да смекчат зачервяването.

Ниацинамид

Като антиоксидант и противовъзпалителен агент, ниацинамидът подпомага укрепването на кожната бариера, намалява загубата на вода и регулира производството на мазнини. Той също така подпомага намаляването на порите и подобрява цялостната текстура на кожата.

Ресвератрол

Ресвератролът се съдържа в гроздето, червеното вино и някои плодове и е известен със своето противостареещо действие. Той спомага за неутрализирането на свободните радикали, което води до намаляване на фините линии и бръчките, като същевременно спомага за по-младежки тен.

Ферулова киселина

Често комбинирана с витамин С и Е за повишаване на ефективността, феруловата киселина засилва ползите от другите антиоксиданти, като същевременно осигурява защита срещу агресорите на околната среда.

Грижа за кожата: 6 стъпки, които да правите всеки ден

Коензим Q10

Естествено произвеждан от организма, коензим Q10 е жизненоважен за производството на енергия в клетките. Като антиоксидант той защитава кожата от оксидативен стрес и спомага за по-устойчив и младежки вид.

Когато включвате антиоксиданти в рутинната си грижа за кожата, дерматолозите препоръчват да избирате продукти, които отговарят на конкретния тип кожа и на вашите проблеми. За постигане на оптимални резултати е важно ежедневно да се използват широкоспектърни слънцезащитни продукти, тъй като антиоксидантите действат синергично със слънцезащитата, за да предпазят кожата от увреждане.

Включването на антиоксиданти в режима за грижа за кожата е мъдър избор, подкрепен от дерматолозите. Независимо дали ще изберете витамин С, Е, ретинол или други мощни антиоксиданти, тяхната способност да се борят със свободните радикали и да предпазват от стресовите фактори на околната среда може да ви помогне да постигнете и поддържате здрава и сияйна кожа в дългосрочен план.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За тези зодии победата е по-важна от всичко друго

4 знака, че Вселената те подкрепя в решенията ти

3 признака, че му липсвате, когато сте прекъснали отношенията си

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Жените от тези зодии са с най-чисти сърца

Тези зодии са номер 1 във всички сфери на живота

Ако имате проблем със свекърва ви, прочетете тази притча

Как богатите жени носят шал: 7 тайни, които трябва да запомните и вие

Кога разликата в годините във връзката започва много да тежи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com