Най-добрите съвети за начинаещи шофьори и не само

14852
Най-добрите съвети за начинаещи шофьори и не само
Снимка: iStock

Сигурно всеки ден се натъквате на неопитни шофьори, които се държат изненадващо на пътя. Причината за това е, че много от тях не са готови да тръгнат по обществените пътища след автошкола. Събрахме най-добри съвети за новите шофьори, за да им помогнем да придобият опит по-бързо и да шофират безопасно.

Ето няколко съвета, които да направят начинаещите шофьори по-смели зад волана и по-безопасни при шофиране.

Броят на автомобилите у нас расте всяка година. Все повече млади хора получават права. Но в същото време качеството на обучение за новите шофьори значително намалява. Тук проблемът е не само в качеството на обучението в автошколите, но и в културата на самото общество. В резултат на това всяка година много неопитни шофьори представляват реална заплаха и шофират по пътищата на нашата страна.

Тук са най-добрите съвети за начинаещи шофьори и не само:

1. Не забравяйте да използвате огледалото за обратно виждане и страничните огледала

Никога не забравяйте да погледнете в огледалата си за обратно виждане. Това е особено важно за момента, в който искате да карате на задна, да изпреварвате или да маневрирате различно от обичайното. Не бива обаче да се ограничавате до огледалата. Преди да смените лентата, също завъртете главата си в посоката на маневрата, за да се уверите, че в мъртвата зона до вас не се движи друго превозно средство.

Кои са съветите , които трябва да спазваме ако имаме лабилна психика

2. Погледнете отвъд колата пред вас

Грешката на много начинаещи шофьори е малък преглед на пътната обстановка пред тях. Обикновено начинаещите гледат пътя директно пред себе си или само колата отпред. Но това е грешка. Трябва да гледате напред в далечината, като контролирате движението на колите, които вървят далеч пред вас. Предварително трябва да видите и всички светофари, пътни знаци и т. н. Така ще може да регулирате скоростта си в случай на спешност, а при необходимост ще имате повече време за спиране.

3. Не позволявайте на други шофьори да ви разсейват в трафика

Много начинаещи шофьори са много невнимателни зад волана, поради силното напрежение, свързано с естествения стрес . Ето защо начинаещите шофьори трябва най-малко да се разсейват по време на шофиране и да не реагират на провокациите на други шофьори. За съжаление трябва да се признае, че у нас много опитни шофьори не харесват новодошлите на пътя.

Лекарствата, които НЕ трябва да приемате преди шофиране19

4. Карайте бавно по тесни улици, пред училища, градини или места, където децата играят наблизо

Имайте предвид, че децата често са разсеяни и невнимателни и може да не ви забележат. Не забравяйте, че те не осъзнават цялата опасност от превозните средства. Вашата кола е просто голяма играчка за тях. Затова винаги спазвайте стриктно ограничението на скоростта. Особено във вътрешни дворове и жилищни райони. Тъй като сте неопитен шофьор и може да нямате време да спрете рязко в случай на опасност, по-добре е да се движите на такива места с минимална скорост.

5. Можете да слушате музика в колата, но не забравяйте, че е по-важно да чувате какво се случва на пътя

Регулирайте силата на звука на музиката, така че да чуват какво се случва навън. Така ще чуете сигналите на други автомобили и в случай на опасност ще чуете скърцането на спирачките навреме. Понякога това ви позволява да се измъкнете от удара на друга кола. Не забравяйте, че силната музика е много разсейваща, което също ще повлияе на липсата на внимание.

6. Не се застрашавайте, като се опитвате да смените платното или да освободите пътя за някой, който пътува с висока скорост

Много начинаещи се страхуват от любителите на бързото шофиране. Това обаче не бива да ви подтиква да правите опасна грешка, като разчиствате пътя за бързата кола. Това може да доведе до злополука. Ако внезапно смените лентите пред такава кола, можете да провокирате инцидент. Може да не забележите, а пред двама ви да идва пешеходна пътека, където този зад вас да няма добра видимост, а високата скорост да го изпрати много пред вас, където да удари някой минувач.

4 трика за безпроблемно шофиране в градски условия

7. Опитайте се в началото да не шофирате сами

Знаем, че много начинаещи шофьори, въпреки че в началото се страхуват да шофират сами, все пак предпочитат да го правят без свидетели. Защо? Истината е, че повечето начинаещи шофьори са срамежливи или просто се срамуват да шофират в присъствието на опитни шофьори. Особено начинаещите не обичат критиката, след която стават нервни, правейки още повече грешки. Не забравяйте, че в ранните етапи на вашето шофиране все пак е по-добре да карате с хора, които имат опит в шофирането в началото. По този начин може да получите много добри съвети, които да не сте научили от инструктор по шофиране в автошкола. Ще помните такъв съвет до края на живота си.

8. Когато наближавате светофари и кръстовища, винаги намалявайте!

Ако шофирате през разрешен светофар, докато минавате през кръстовище, или ако минавате през празен път без светофар, винаги намалявайте скоростта. Ако по някаква причина не виждате съседните пътища, тогава пресечете безопасно кръстовището. В някои ситуации е по-добре да спрете, за да се уверите, че никой не бърза отстрани. Също така винаги бъдете изключително внимателни, когато шофирате през кръстовище. Според статистиката най-много катастрофи стават на кръстовища. Не забравяйте, че ако спазвате стриктно всички правила за движение, това не означава, че другите шофьори спазват правилата за движение.

9. Дъждовното време е толкова опасно, колкото скоростта

Трябва да запомните, като таблица за умножение, правилото, че лошите метеорологични условия на пътя са точно същата опасност като превишаването на ограничението на скоростта. Например, ако шофирате в дъжд, определено трябва да намалите скоростта и да бъдете изключително внимателни, както бихте направили при шофиране по лед. Не забравяйте, че дори разрешената скорост при лошо време може да причини злополука.

3 трика на опитните шофьори за шофиране през нощта

10. Не забравяйте да спазвате безопасно разстояние

Неспазването на дистанция между автомобилите е може би най-честата грешка на всички шофьори без изключение, която води до инцидент. Освен това такива грешки се допускат както от начинаещи, така и от по-опитни шофьори. Сигурно сте виждали инциденти под формата на влак по релсите. Причината за подобни сблъсъци е баналното неспазване на разстоянието и ограничението на скоростта при определени метеорологични условия. Затова трябва да запомните, че правилното разстояние до автомобила отпред е ключът към вашата безопасност и безопасността на вашите пътници. Не забравяйте, че трябва да има достатъчно разстояние между вас и колата пред вас, за да имате време да намалите скоростта или да смените лентата, ако колата пред вас спре рязко.

11. Не гледайте мобилния си телефон, когато шофирате

Всички знаем, че използването на мобилен телефон по време на шофиране е противозаконно, но не всеки спазва това правило. Много шофьори въпреки факта, че се опитват да не използват телефона по време на шофиране, от време на време поглеждат екрана на мобилния телефон, проверявайки съобщения или пропуснати повиквания. Някои използват телефона като навигатор. Трябва да знаете, че е също толкова опасно, колкото и да говорите по телефона по време на шофиране.

Факт е, че хвърлянето на очи към екрана на мобилния телефон само за секунда е достатъчно, за да попаднете в инцидент. Особено ако се движите с висока скорост. Можете ли да си представите колко разстояние можете да изминете за 1 секунда?

Хората, които носят тези имена, са най-умни

В заключение:

Щом вече знаете толкова много за шофирането на практика и на теория, може да приложите познанията си в реална обстановка. Бъдете внимателни и винаги нащрек!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com