Безгрешен механизъм всеки ден ни унася в сън

11666
Безгрешен механизъм всеки ден ни унася в сън
Снимка: iStock/Guliver

Израелски учени са открили, че започва да ни се доспива, когато в тялото се натрупа хомеостатично налягане, причинено от натрупването на увреждане на ДНК. По време на сън ДНК се възстановява. Фактът, че увреждането е достигнало критично ниво, се сигнализира от специален белтък. Резултатите от изследването са публикувани в списание Molecular Cell.

Животните и хората прекарват в сън около една трета от живота си. Този универсален механизъм за възстановяване е присъщ на всички организми, които притежават нервна система, включително безгръбначни като мухи, червеи и дори медузи. Невъзможно е дълго време да се съпротивляваме на съня – животните заспиват независимо от постоянната заплаха от хищници. Но самият механизъм, който кара мозъка да изключва, дълго време оставаше загадка.

Честото прозяване може да е сигнал за опасно заболяване

Прозявката е нещо напълно стандартно. Всеки го прави, при това – ежедневно. Кой никога не се е прозявал през живота си? Вероятно ...

Изследователи от университета Бар-Илан и интердисциплинарния център за изследване на мозъка Гонда са установили при опити с риби зебра молекулярен механизъм на заспиването и са потвърдили изводите си при мишки.

Умствените способности зависят от сезоните

По-рано беше известно, че по време на бодърстване в организма нараства хомеостатичното налягане, проявяващо се във вид на умора, а по време на сън това налягане се понижава, достигайки минимум след пълноценен нощен сън. Но досега не беше ясно какво кара хомеостатичното налягане да се повишава до такава степен, че да ни се прииска да спим, и какво се случва през нощта - какво понижава това налягане така, че да се събудим и да сме готови да започнем новия ден.

Смята се, че в часовете на бодърстване в мозъчните неврони се натупват увреждания на ДНК. Тези увреждания могат да бъдат предизвикани от различни фактори – въздействие на ултравиолетова светлина, активност на невроните, радиация, окислителен стрес или ензимни грешки. По време на сън системата за възстановяване във всяка клетка възстановява уврежданията в ДНК.

Медици развенчаха популярен мит за съня

Медици от болницата на Лозанския университет в Швейцария са разбили един от популярните митове за връзка между дълбочината на съня и въ...

Авторите решили по експериментален път да проверят може ли натрупването на увреждания в ДНК да бъде стартовият механизъм за покачването на хомеостатичното налягане и появата на сънливост. С помощта на облъчване, фармацевтични препарати и методи за оптогенетика изследователите предизвикали увреждане в ДНК на риби зебра, за да наблюдават как влияе това на техния сън.

Влияе ли смяната на часовата зона на животните?

Експериментът показал, че в даден момент натрупването на увреждания в ДНК достига максималния праг и увеличава хомеостатичното налягане до такава степен, че рибата заспива. След няколко часа сън част уврежданията в ДНК се възстановявали, но значимо възстановяване се наблюдавало чак след шест часа нощен сън – в съответствие с биоритмите. Когато продължителността на съня на рибките била намалявана на по-малко от шест часа, те заспивали дори през деня.

 

Какво представлява биологичният часовник?

Учени от Харвард и техни колеги са установили невронната структура на супрахиазмалното ядро в хипоталамуса, което контролира работата н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Изследван е кратерът на метеорит, който може да е унищожил Харапската цивилизация

В Шотландия е открит манастир, построен от покръстителя на пиктите

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com