Най-северната точка на България: Ето коя е тя

20639
Най-северната точка на България: Ето коя е тя
Снимка: iStock/Guliver

Най-северната  точка на България се намира очаквано до река Дунав, която е естествена граница за страната ни. Това е устието на река Тимок, мястото където тази сръбска река се влива в Дунав. Областта, в която се намира най-северната точка на България, е Видин, а координатите са: 44°12′45″ с. ш. 22°39′57″ и. д.

Река Тимок – известната сръбска река

Река Свърлижки Тимок извира от източната част на Свърлижка планина от 1010 метра надморска височина. Тя преминава в огромната си част през Сърбия – през Пиротски, Нишавски, Зайчарски и Борски окръг, за да достигне родната граница. Само 15.5 километра от дългата 202 метра река, са в територия, погранична на България – община Брегово, област Видин, като двете български селища, чиито брегове мие реката, са град Брегово и село Балей. Именно там реката се влива в Дунав, като устието ѝ е най-северната точка на България.

Най-южната точка на България – ето коя е тя

На сръбски език името на реката също е Тимок, а на латински се нарича Timacus. Всъщност в Сърбия има няколко реки, носещи това име – Свърлижки Тимок, извираща от Свърлижката планина, река Търговищки Тимок, която извира от Чипровска планина и се слива по-късно със Свърлижки Тимок. Обединени двете реки продължават своя криволичещ път под името Бели Тимок, за да приемат водите на още една река Тимок – Църни Тимок и да промени реката за пореден път името си – на Велики Тимок. Именно под наименованието Велики Тимок реката достига до границата ни. Тимок се влива в Дунав на 846 километра от устието на реката, като точното място е  между българското село Куделин и сръбското Сърбово и се явява най-северната точка на България.

Най-източната точка на България – ще я познаете ли?

Определени части на реката са изключително благоприятни за практикуване на водни спортове, най-вече за спускане с кану. Бреговете на реката в значителната си част са гористи и са дом за разнообразни видове водолюбиви птици. По поречието на Тимок има изграден и язовир с ВЕЦ, задоволяващ нуждите на потребителите в сръбско. Мястото, на което са построени язовирът и ВЕЦ-ът са селата Търнавац и Градсково в Сърбия.

Устието на Тимок – най-северната точка на България

Устието на река Тимок е мястото, от което започва България, най-северната точка на страна ни. Средният дебит на реката в устието, която има есенно пълноводие, е 40м3/s. Устието е осеяно на много места с дървета по брега и в хубаво време е живописно и спокойно местенце, а в мрачно време и през студените месеци навява носталгия, призрачност и тъга с голите си кални брегове и с оголените клони на дърветата. Понякога като призрачни сенки се виждат и лодки – рибари излезнали на улов. Достъпът до устието на Тимок и най-северната точка на България обаче е ограничен, имайте го предвид, тъй като територията е погранична. Необходимо е разрешение от Гранична полиция, ако искате да стъпите на това място – началото на Родината ни от северната ѝ част.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо
Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Ако знаете как правилно да приготвите агнешкото месо, вкусът му няма да има равен. Ще се получи една незабравима феерия от аромати, галещи небцето. Ако...