Най-трудните върхове за изкачване в България

68890
Най-трудните върхове за изкачване в България

Красиви и величествени са най-високите планини в България - Рила и Пирин. Впечатляват с вековни гори, вълшебни езера със силна енергия, пълноводни реки и недостъпни върхове, от които се разкриват приказни гледки. Ето някои от най-трудните за изкачване планински върхове в България. Стигнете ли до върха, ще останете в плен на магията, която носи планината и ще забравите за трудностите и умората. 

Мальовица

Предизвикателство за всеки планински любител е връх Мальовица. Ако погледнете върха отдолу, ще ви се стори абсолютно непокорим. А големите блокове от гранит сякаш още повече ви убеждават, че никога няма да стигнете до горе. Зъберите на върха изглеждат страшни и дори зловещи. Според легендата името идва от Мальо войвода, който събрал чета хайдути в Рила планина. Загива предаден от свой другар в подножието на върха.

Няколко идеи за планински преходи, които да опитате

Стандартният маршрут започва от ЦПШ “Мальовица”, на около 80 км от София. При среден ход ще се изкачите на върха след 3-4 часа. След около 50-минутен равен преход стигате до хижа “Мальовица”. Изкачването започва плавно, минава се през две просторни терасовидни поляни, над които красиво се извива река Мальовица. Внимавайте при дъждовно време, защото водите на реката заблатяват района.
Оттук следва най-стръмното изкачване, след което се стига до приказно красивото Еленино езеро. Целият маршрут е много труден, защото пътят е каменист и ронлив. Този най-труден и стръмен път води до билото на Рила в северозападния й дял, откъдето ще стигнете и до заветния връх, откъдето се открива спираща дъха гледка. Макар със своите 2729 метра, върхът не е сред най-високите, усещането за преодоляване на 270 метра денивелация по гранитния гръбнак го прави в един от най-трудните върхове.  

Бански суходол

Бански суходол е третият най-висок връх в Пирин - 2884 метра. Намира се на главното било в Северен Пирин между върховете Баюви дупки и Кутело. Изграден е от мрамор. Североизточният склон на върха е отвесна 300-метрова стена от мрамор, която се спуска към циркус Бански суходол, в който се запазват много целогодишни снежници и са открити няколко карстови пещери.

Коя област в България е най-слабо населена?

Югозападният склон се спуска към долината на река Влахинска под наклон около 70°. Оттук се открива приказна гледка към върховете Вихрен и Кутело, Хвойната и Муратов връх, както и към Синанишкото било.
Сред най-популярните изходни пунктове за преход към връх Бански суходол са Бъндеришката поляна, хижа “Вихрен” и хижа “Яворов”.
Който и  маршрут да изберете, изкачването до върха е свързано с преодоляване на значителна денивелация и преминаване край няколко трудни участъка. През зимата не рискувайте да тръгвате, ако нямате добри планинарски умения. 

На почивка в планината се пазете от тези неща

Кончето - тест за смелите

Между връх Бански суходол и съседния връх Кутело (2908 м) се намира една от най-красивите дестинации в Пирин - Кончето. Кончето е стръмна и много трудно достъпна седловина. Представлява скален ръб с почти отвесни склонове. В най-тясната си част ширината е до половин метър. Дължината на ръба е около 400 метра. Тъй като на някои места ръбът е широк само 40-50 см, в миналото туристите са го преминавали, възсядайки го като кон. Оттук идва и името.

Днес тук е поставено метално въже, което улеснява преминаването му.
Класическият маршрут започва от хижа “Яворов” и продължава около 5 часа. След около 50 минути ще излезете от горския пояс, ще продължите край клекове и открити места и ще стигнете до Суходолското езеро. През първите два часа се изкачват около 800 метра денивелация.
Втората част е по-полегата, но много по-трудна за преминаване заради терена.  Ще вървите от южната страна на Мраморното било, където склонът е много стръмен. След около 4 часа път ще стигнете заслон “Кончето”, откъдето ви делят само 20-тина минути до мечтаното място.
Стигнете ли дотук, значи сте преминали истински тест за смелост. Но, ако страдате от страх от високо, не рискувайте.

Кой е най-скъпият номер на кола в България?


 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com