Напръскайте рамките на вратите с тази смес и всички мухи ще бягат надалеч

1845
Напръскайте рамките на вратите с тази смес и всички мухи ще бягат надалеч
Снимка: iStock

Те могат да усетят миризмата на храната от 700 метра разстояние и тогава се впускат в дома ви на цели рояци. Неприятните насекоми се появяват, когато температурата навън се повиши и ние небрежно започнем да проветряваме домовете си. Какво привлича мухите в къщата? Често несъзнателно ги улесняваме да нахлуят в интериора ни. Още една причина да разберете какво не харесват мухите и как да ги отблъснете с помощта на домашни средства.

Мухите не хапят, но все пак са опасни

Те се нареждат сред едни от най-досадните насекоми, които могат да се появят в домовете ни. Мухите са свикнали да са около хора, защото успяват да намерят идеалното място за размножаване и хранене. Хапят ли мухите? Насекомите от този ъгъл не са опасни. Трябва обаче да се има предвид, че те се хранят с разлагаща се органична материя.

Това ги прави способни да пренасят много опасни патогени, като E. coli или салмонела. Те се стремят да влязат в контакт с нашата храна и по този начин могат да причинят заразяване с коремен тиф, дизентерия, холера или туберкулоза.

Какво привлича мухите в къщата?

Те не са придирчиви към храната. Хранят се с почти всякакъв вид храна и органични отпадъци. Както вече споменахме, мухите могат да усетят миризмата на храната на разстояние до 700 метра. Ако искаме да избегнем нашествието на цял рояк в собствения си дом, е необходима самодисциплина, особено по отношение на почистването.

Мухите обичат най-много мръсните места. Поради тази причина трябва да изхвърляте боклука често и си струва да инвестирате в затварящ се кош за отпадъци. Отървете се от навика да оставяте необезопасени храни или остатъци от храна на кухненския плот. Редовното миене на съдове и поддържането на кухненската мивка чиста и прозрачна също са сред нещата, които ще помогнат за предотвратяване на нашествието на мухи в дома.

Бърз метод: ето как да се предпазим от мухи!

Монтирането на мрежи против мухи на прозорците е много ефективно. Мрежите против комари са с малки разходи, а осигуряват ефективна бариера срещу насекомите, които биха могли да влязат нетърпеливо в дома през пролетния и летния сезон.

Какво не обичат мухите? Направете прост домашен спрей

Домашните средства за борба с мухите изискват редовност на прилагане, но имат много добри резултати за отблъскване на насекомите и намаляват количеството на използваните химикали в домакинството. Необходими са ви само три съставки, за да направите просто средство срещу мухи.

Изсипете вода и оцет в съотношение 1:1 в бутилка с пулверизатор, след което добавете около 20 капки етерично масло. Кое от тях да изберете? Мухите се отблъскват от ароматите на лавандула, ванилия, мента и бергамот. Пръскайте редовно тази смес около прозорците и вратите, включително рамките на вратите, завесите или пердетата. Насекомите ще започнат да избягват района ви отдалеч. Можете да използвате този патент и за градинските навеси, ако обичате да прекарвате много време в тях през топлите дни.

Направете това и ще забравите за мухите без препарати и палки за мухи

Как да се отървете от мухите в дома си?

Понякога хигиената не е достатъчна и вездесъщите мухи продължават да летят в къщата с голяма скорост. В такъв случай си струва да се подготви малко по-различен препарат за прогонване на досадните насекоми.

Налейте топла или гореща вода в бутилка с пулверизатор и смесете в нея порция лют червен пипер. Напръскайте мястото, където мухите са най-активни. Средството ще намали броя на насекомите в къщата.

Растения, които отблъскват мухите

Пролетта е подходящо време да планирате подреждането на градината си. Когато избирате растения, вземете предвид не само декоративните им качества, но и тяхната практичност. Съществуват поне няколко екземпляра, чийто аромат ефективно отблъсква мухите. Добра идея е да ги засадите около стените на къщата и прозорците, както и на онези места в градината, където е най-вероятно да се намирате. Отглеждането им в саксии на перваза на прозореца в кухнята също е добра идея. Ето кои растения отблъскват мухите:

- теснолистна лавандула,
- босилек,
- мента,
- ароматен здравец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com